2021. 12. 21. - 08:06

Más problémák is jönnek az ínybetegséggel

Más problémák is jönnek az ínybetegséggel

Az ínybetegségek növelik egyéb betegségek kockázatát - így hatással vannak a mentális egészségre és a szívproblémák rizikóját is fokozzák – derült ki egy új tanulmányból.

Magasabb a kockázata annak, hogy egyéb betegségek is kialakulnak egy páciensnél, amennyiben szerepel a kórtörténetében fogágybetegség – mutatott rá a Birminghami Egyetem tanulmánya. Emelkedik például a mentális problémák és a szívbetegségek lehetősége.
 
A kutatók 64.379 beteg háziorvosi nyilvántartásait használták, akiknél fogágybetegség állt fenn, beleértve a fogínygyulladást és a parodontitist. Utóbbi az az állapot, ami akkor fordul elő, ha az ínybetegséget nem kezelik. Fogvesztéshez vezethet.
 
Közülük 60.995 páciensnél ínygyulladás, 3.384 betegnél parodontózis volt jelen. Adataikat összevetették 251.161 olyan betegével, akiknél nem fordult elő periodontális betegség. A kohorszok átlagéletkora 44 év volt, 43 százalékuk férfi volt, 30 százalékuk dohányzott. A testtömeg-index (BMI), az etnikai hovatartozás és a depriváció szintje szintén hasonló volt a csoportokban.
 
Az ínybetegség egyéb megbetegedések magas kockázatával járhat
Az ínybetegség egyéb megbetegedések magas kockázatával járhat
 
A kutatók áttekintették az adatokat annak megállapítására, hogy a parodontális betegségben szenvedő és azzal nem küzdő betegek közül hánynál alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek (például szívelégtelenség, stroke, vaszkuláris demencia), kardiometabolikus rendellenességek (pl. magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség), autoimmun állapotok (például ízületi gyulladás, 1-es típusú cukorbetegség, pikkelysömör) illetve mentális betegségek (például depresszió, szorongás és súlyos mentális betegség) az átlagosan körülbelül 3 éves követési idő alatt.
 
A BMJ Open folyóiratban közzétett kutatásból kiderült: azok a betegek, akiknek a kórtörténetében a vizsgálat kezdetén szerepelt periodontális betegség, nagyobb valószínűséggel folytatódik a probléma - diagnosztizálják náluk a fenti további betegségek valamelyikét 3 éven belül, összehasonlítva őket a kutatás kezdetén fogágybetegséggel nem küzdő alanyokkal.
 
A vizsgálat eredményei alapján azoknál a betegeknél, akiknek a kórtörténetében a vizsgálat kezdetén jelen volt a periodontális betegség, a mentális betegségek kialakulásának kockázata 37 százalékkal, az autoimmun betegségek jelentkezésének valószínűsége pedig 33 százalékkal nőtt.
 
A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikója 18 százalékkal, a kardiometabolikus rendellenességek kockázata 7 százalékkal emelkedett - a 2-es típusú cukorbetegség esélyének növekedése sokkal, 26 százalékkal magasabb.
 
A kutatók az egyik legnagyobb ilyen jellegű epidemiológiai vizsgálatot végezték a tanulmány keretében. Az ugyanis eddig is ismert volt, hogy a szájüregi megbetegedések előrehaladásával jelentősen csökken az életminőség. Mindeddig azonban nem sokat lehetett tudni a rossz szájhigiénia és számos krónikus betegség, különösen a mentális betegségek összefüggéséről.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.