2024. 07. 03. - 08:45

Még egy ok a fogpótlásra: elhízást okozhat a fogak hiánya

Még egy ok a fogpótlásra: elhízást okozhat a fogak hiánya

A kutatók összefüggésbe hozták a fogak elvesztését a megnövekedett elhízás kockázatával.  A fogpótlás, fogimplantátum készítettetése tehát igencsak előnyös.

Kapcsolatba hozták a kutatók a fogvesztést az elhízás megnövekedett rizikójával – vagyis a fogpótlás készíttetése meglehetősen indokolt az általános egészség szempontjából is.
 
A Rutgers Health tanulmánya rámutatott: 1.765 idősebb felnőtt orvosi feljegyzéseinek elemzése azt mutatja, hogy a legalább 21 foggal rendelkező betegek nagyobb valószínűséggel tartják meg az egészséges testsúlyukat, mint a kevesebb foggal bírók.
 
Minden további hiányzó fog az elhízás valószínűségének 2 százalékos emelkedését vonta magával, továbbá, az egymással szemben lévő őrlőfogak mindegyik hiányzó párja az elhízás esélyének 7 százalékos növekedésével korrelált.
 
„Sok egészséges ételt, különösen a nyers gyümölcsöt és zöldséget nehéz megenni, ha hiányzik a funkcionális fogazat - magyarázta Rena Zelig, a Gerodontology című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. - Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy amikor az embereknek – különösen az idősebb felnőtteknek – hiányoznak a fogaik és nehéz rágást tapasztalnak, könnyebben fogyasztható, de kevésbé egészséges ételeket kezdenek enni, például burgonyapürét, kekszeket vagy fánkot. Ezek az ételek általában magasabb kalóriatartalmúak, több bennük a zsír és cukor, ami súlygyarapodást eredményez.”
 
 
Még egy ok a fogpótlásra: elhízást okozhat a fogak hiánya - az egészségesebb ételek megrágása gondot jelent
Még egy ok a fogpótlásra: elhízást okozhat a fogak hiánya - az egészségesebb ételek megrágása gondot jelent
 
A fogorvosok esetleg csökkenthetik a problémát azáltal, hogy felvilágosítják a pácienseket arról, hogyan alakítsák át az egészségesebb ételeket, hogy könnyebben fogyaszthassák őket, például hámozással, darabolással, főzéssel vagy turmixolással.
 
Zöldségeket adhatunk leveshez vagy pörkölthöz, gyümölcsöt pedig turmixhoz vagy parféhoz – tette hozzá Zelig, aki a Rutgers School of Health Professions docense.
 
A kutatók 1.765, 65 és 89 év közötti felnőtt adatait vizsgálták meg, akik 2016 és 2022 között a Rutgers School of Dental Medicine-ben részesültek kezelésben.
 
A fogak száma és a testtömegindex (BMI) közötti kapcsolat elemzéséhez statisztikai módszereket alkalmaztak, amelyeket egyéb tényezőkhöz igazítottak - ezek befolyásolhatják a BMI-t -, például az életkor, a nem és a meglévő egészségügyi állapotok.
 
A résztvevők közel 73 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak bizonyult. A megmaradt fogak mediánszáma 20 volt. Ez éppen a funkcionális rágáshoz szükséges 21-es küszöb alatt van, bár a résztvevők 45 százalékának volt legalább 21 foga - egy teljes készlet általában 32 fogat tartalmaz, beleértve a bölcsességfogakat is.
 
Ellentétben a hátsó fogakkal, amelyek fontosabbak a rágás szempontjából, az elülső fogakat általában az ételbe harapásra használják, s úgy tűnik, hogy azok nem befolyásolják olyan jelentős mértékben a súlyt, mint a hátsó fogak.
 
Nem volt jelentős kapcsolat a hátsó fogak után jellemzően elveszett mellső fogpárok száma és a BMI között – közölték a kutatók a tanulmányban.
 
 
Az eredmények egyébként összhangban vannak korábbi tanulmányokkal, melyek azt sugallják, hogy a rossz fogászati ​​​​egészség összefügg a súlyproblémákkal. Ez a friss tanulmány azonban egyedülálló módon kiemeli a hátsó fogak fontos szerepét az egészséges testsúly megőrzésében.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.