2021. 04. 20. - 10:30

Megduplázza a súlyos ínybetegség a magas vérnyomás esélyét

Megduplázza a súlyos ínybetegség a magas vérnyomás esélyét

A parodontitis súlyos ínyfertőzésben szenvedő felnőtteknél dupla akkora valószínűséggel alakulhat ki magas vérnyomás, mint az egészséges ínnyel rendelkező embereknél – mutatott rá egy tanulmány.

Kétszer nagyobb az esélyük a súlyos ínybetegséggel küzdőknek a magas vérnyomás jelentkezésére, mint azoknak, akiknek egészséges az ínyük – állapította meg egy új kutatás, melyet a Hypertension szakfolyóirat közölt.
 
Korábbi tanulmányok is rámutattak már, hogy van összefüggés a magas vérnyomás és a parodontitis között, a részletekkel kapcsolatos megerősítő vizsgálatokból azonban meglehetősen kevés van.
 
A parodontitis a fogakat rögzítő ínyszövet fertőzése, amely előrehaladott gyulladásos állapotot alakíthat ki, sőt, a fogak és a csont elvesztését is okozhatja. A megelőzés és a kezelés nemcsak költséghatékony, de csökkenti a gyulladás szisztémás markereit, valamint javítja az endothelium - a szív és az erek belsejét bélelő vékony membrán - működését.
 
A magas vérnyomás és az ínybetegség összefügg egymással
A magas vérnyomás és az ínybetegség összefügg egymással
 
A kutatók rámutattak, hogy az ínybetegségben szenvedő betegeknél gyakran jelentkezik emelkedett vérnyomás, különösen, ha aktív ínygyulladást vagy ínyvérzést tapasztalnak.
 
„A megnövekedett vérnyomás általában tünetmentes, így sokan nem tudják, hogy nagyobb a kardiovaszkuláris szövődmények kockázata az esetükben – mondta el Eva Muñoz Aguilera, a londoni UCL Eastman Dental Intézet vezető kutatója. - Célunk a súlyos parodontitis és a magas vérnyomás közötti összefüggés vizsgálata volt, a magas vérnyomás megerősített diagnózisa nélkül.”
 
A vizsgálatba a kutatók 250, általános, súlyos parodontitisben szenvedő felnőttet vontak be, valamint szintén 250, kontrollcsoportba sorolt egyént, akiknek nem volt ilyen problémájuk, egészségesnek számítottak és egyéb krónikus egészségi állapot sem jellemezte őket.
 
A kutatást a barcelonai Universitat Internacional de Catalunya fogászati ​​osztályával együttműködésben végezték.
 
A szakemberek megállapították, hogy az ínybetegség diagnózisa a magas vérnyomás magasabb kockázatával társult, függetlenül a gyakori kardiovaszkuláris kockázati tényezőktől.
 
Az ínybetegséggel küzdőknél kétszer nagyobb volt a szisztolés vérnyomás magas értéke, mint az egészséges fogínyben szenvedőknél.
 
Az aktív ínygyulladás – ilyenkor tapasztalható az íny vérzése – megléte szintén magasabb szisztolés vérnyomással járt együtt.
 
„A bizonyíték azt mutatják, hogy a parodontális baktériumok károsítják az ínyt és gyulladásos reakciókat is kiváltanak, amelyek befolyásolhatják a szisztémás betegségek, köztük a magas vérnyomás kialakulását” – hangsúlyozta Francesco D'Aiuto professzor, PhD, az UCL Eastman Fogászati ​​Intézet parodontológiai egységének vezetője.
 
László Adrienn
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.