2020. 04. 07. - 10:50

Megelőzheti az Alzheimer-kórt a rendes fogmosás?

Megelőzheti az Alzheimer-kórt a rendes fogmosás?

Nem újdonság: kutatások szerint van összefüggés az Alzheimer-kór és a rossz szájhigiénia között. Ez egy okkal többet szolgáltat arra nézve, hogy rendszeresen mosson fogat az ember.

A legtöbb ember számára a mindennapok normális velejárója a rendszeres fogmosás. Mi a helyzet azonban, ha a gyakoriság, amellyel fogainkat tisztítjuk, arra is kihat: kialakul-e esetünkben az Alzheimer-kór?
 
Az idősek körében sajnos gyakori betegség és a rossz szájhigiénia között szakemberek már korábban is találtak kapcsolatot. Mostanra egyre több a bizonyíték arra, hogy az íny (azaz periodontális) betegség valószínűsíthető kockázati tényező lehet az Alzheimer-kórnál.idos_fogak_1
 
Egyes tanulmányok szerint a rizikó megduplázódik, ha az ínybetegség tartósan több mint 10 éve fennáll.
 
Egy amerikai tanulmány, melyet a Science Advances közölt, azt részletezi, hogy a Porphyromonas gingivalis (vagy P. gingivalis) baktérium-típust – mely összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral – megtalálták az
Alzheimer-kórban szenvedő betegek agyában.
 
Az egereken végzett kísérletek kimutatták, hogyan terjed a baktérium a szájukból az agyuk irányába, ahol károsítja az idegsejteket.
 
A jelentést az Alzheimer-kórt és más degeneratív rendellenességek okát kutató Cortexyme amerikai gyógyszergyártó alapítói készítették és finanszírozták.
 
Az ínybetegségről
 
Az ínybetegség első szakaszát gingivitisnek nevezik - akkor fordul elő, ha az íny begyullad, reagálva a bakteriális lepedék felhalmozódására a fogak felületén.
 
Ha kezeletlenül hagyják, fog és az íny között ún. „szubgingivális zsebek” alakulnak ki, s ezek tele vannak baktériumokkal.
 
A zsebek utalnak arra, hogy a gingivitis immár periodontitis-ba fordult át, ebben a szakaszban szinte lehetetlenné válik a baktériumok eltávolítása, bár a fogkezelés hozzájárulhat a növekedésük szabályozásához.
 
Az ínybetegség kockázata jelentősen nagyobb az rossz szájhigiénével rendelkező embereknél. Az olyan tényezők, mint a dohányzás, gyógyszerszedés, genetika, étel-választások, pubertáskor és terhesség, mind hozzájárulnak az állapot jelentkezéséhez.
 
Fontos megjegyezni, hogy az ínybetegség nemcsak a P. gingivalis tevékenysége. Organizmusok egy csoportja, beleértve a Treponema denticola-t, a Tannerella forsythia-t és más baktériumokat, melyek szintén szerepet játszanak e komplex orális betegség kialakulásában.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.