2021. 12. 15. - 10:05

Meghökkentő eset: fog nőtt egy páciens orrában

Meghökkentő eset: fog nőtt egy páciens orrában

Légzési nehézségre panaszkodott egy férfi, akiről csakhamar kiderült: fog növekedett az orrában. A szakemberek műtéttel orvosolták a problémát.

Akadnak esetek, amelyekkel szemben az orvosok is megdöbbenten állnak. Egy 38 éves férfi éveken át panaszkodott, hogy egyik orrlyukán keresztül nehezen tud lélegezni, mire kiderült, mi okozza a problémáját.
 
A The New England Journal of Medicine-ben Sagar Khanna és Michael Turner orvos számolt be róla, hogy a páciensnek fogkezdemény nőtt az orrában.
 
Az efféle testrészekről szóló jelentések rendkívül ritkák. Ezek olyan helyeken alakulnak ki, ahol általában nem nőnek testrészek. A leggyakrabban a fogakkal fordul elő. Az ilyen jellegű fogfejlődésben a legtöbb esetben szemfog is érintett. Jellemzően rossz irányba növekszik a felső állkapocsban.
 
Fog növekedett egy páciens orrában
Fog növekedett egy páciens orrában
 
A fenti esetben az orvosok először egy kitágult sövényt és elmeszesedett sövénysarkantyúkat találtak a páciensnél. Miután azonban alaposabban megvizsgálták a rinoszkópiával a beteget, egy kamerát vezettek az orrlyukba, s kiderült, hogy a jobb orrlyuk falából kiáll egy fehér valami. Egy fog volt.
 
Az orvosok röntgenfelvételt készítettek a fogról és a körülötte lévő területről. A képek azt mutatták, hogy a fog az állkapocstól felfelé nőtt, nem pedig lefelé, a szájba.
 
Az orvosok műtétet javasoltak és a fogat komplikáció nélkül eltávolították. A páciens később visszatért ellenőrzésre, a seb megfelelően begyógyult. Semmi jele sem volt annak, hogy fertőzés vagy új fog növekedésének esete állna fenn. A páciens arról is beszámolt, hogy ismét szabadon tud lélegezni.
 
Az ilyen, szokatlan helyett nőtt testrészekkel mindenképp orvoshoz kell fordulni. Ennek elmulasztása ugyanis károsíthatja a környező szöveteket. A fog esetében a rossz helyen nőtt fog a többit is eltolhatja, görbe fogakat vagy repedést létrehozva.
 
L.A.
 
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.