2023. 11. 13. - 10:30

Meghökkentő: új technológiával készült fogkrém segíthet a mogyoró-allergián

Meghökkentő: új technológiával készült fogkrém segíthet a mogyoró-allergián

A speciális technológián alapuló fogkrém csökkentheti az allergiás reakciók kockázatát a földimogyoró-allergiában szenvedő felnőtteknél.

Évek óta alkalmaznak orális immunoterápiát az allergológusok a földimogyoró-allergiában szenvedők deszenzitizálására – lényege a kis mennyiségű földimogyoró bevezetése egy ideig, hogy kevesebb reakciót váltson ki, ha valaki földimogyorót eszik.
 
Most azonban a jelek szerint feltaláltak egy speciális fogkrémet, amely segíthet csökkenteni az allergiás reakciók kockázatát.
 
Az erről szóló tanulmányt az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Kollégium (ACAAI) éves tudományos találkozóján mutatták be a kaliforniai Anaheimben. Késői kivonata bizonyítja, hogy egy speciális összetételű fogkrém sikeresen alkalmazható szájnyálkahártya immunterápiára (OMIT).
 
Meghökkentő: új technológiával készült fogkrém segíthet a mogyoró-allergián (képünk illusztráció)
Meghökkentő: új technológiával készült fogkrém segíthet a mogyoró-allergián (képünk illusztráció)
 
„Az OMIT speciálisan összeállított fogkrémet használ, hogy allergén mogyorófehérjéket juttasson a szájüreg területére – mondta William Berger allergológus, az ACAAI tagja, a tanulmány szerzője. - Az OMIT a földimogyoró-fehérje szállítási mechanizmusaként nagy lehetőségeket rejt magában az ételallergiák deszenzitizálásában. Célzott adagolása és egyszerű beadása miatt támogatja a jobb alkalmazkodást”.
 
A vizsgálatba 32, földimogyoró-allergiában szenvedő, 18–55 éves felnőttet vontak be, akik 3:1 arányban növekvő adag INT301-et, vagy placebót kaptak.
 
A 48 hetes vizsgálat során a biztonságosságot az adagolás növelése és a karbantartás szakaszában ellenőrizték. Feltáró biomarkereket is értékeltek, valamint végeztek szájon át táplálékkihívásokat - a feltáró biomarkerek olyan vérvizsgálatok, amelyeket annak kimutatására használnak, hogy egy személy immunrendszere reagál-e az allergénnel, például földimogyoróval végzett kezelésre.
 
„A speciális fogkrémmel kezeltek 100 százaléka következetesen tolerálta az előre meghatározott protokoll legmagasabb dózisát – mondta el dr. Berger. - Az aktív résztvevőknél nem fordult elő mérsékelt vagy súlyos szisztémás reakció. A nem szisztémás mellékhatások többnyire lokálisak (például szájviszketés), enyhék és átmenetiek voltak. A kezeléshez ragaszkodás 97 százalékos volt, a vizsgálati gyógyszeres kezelések miatti lemorzsolódás nélkül. Úgy tűnik, hogy az OMIT biztonságos és kényelmes lehetőség ételallergiás felnőttek számára. Az eredmények alátámasztják a fogkrém gyermekpopulációban történő folyamatos fejlesztését.”
 
A kutatók további, hosszú távú tanulmányokat terveznek a speciális fogkrémterápia folyamatos használatának további értékelésére, hogy hosszú távú védelmet nyújtsanak a földimogyoró véletlen lenyelése ellen.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.