2021. 10. 26. - 09:50

Meglepő: A jómódú gyerekek fogainál nagyobb a kopás kockázata

Meglepő: A jómódú gyerekek fogainál nagyobb a kopás kockázata

A magániskolákba járó vagy magas jövedelmű családban élő gyerekek fogai hajlamosabbak a kopásra – derült ki egy 30 országot felölelő globális tanulmányból.

Meglepő eredményre jutott a nemzetközi kutatók 30 országot magába foglaló tanulmánya. Eszerint azoknál a gyermekeknél, akik magániskolába járnak, vagy magas jövedelmű családban élnek, jellemzőbb a fogak elkopása, mint az alacsonyabb jövedelmű társadalmi-gazdasági területekről származóknak.
 
A kutatók úgy vélik, ennek oka az, hogy sokkal könnyebben hozzájutnak a cukros üdítőkhöz, energiaitalokhoz, dobozos gyümölcslevekhez, amelyek mind növelik a fogszuvasodás kockázatát.
 
A Journal of Dentistry folyóiratban megjelent tanulmány keretében a Griffith Egyetem és a Szingapúri Nemzeti Fogászati ​​Kutatóintézet kutatói 65 korábbi tanulmányt elemeztek, melyeknek összesen 64 ezer résztvevőjük volt.
 
A cukros üdítők, energiaitalok, dobozos gyümölcslevek mind növelik a fogszuvasodás kockázatát
A cukros üdítők, energiaitalok, dobozos gyümölcslevek mind növelik a fogszuvasodás kockázatát
 
Ennek alapján határozták meg a társadalmi-gazdasági státusz, illetve a gyermekek és felnőttek fogkopása közötti, okozati összefüggést.
 
„Ez az első átfogó áttekintés, mely a társadalmi-gazdasági helyzet és a fogak kopása közötti kapcsolatot vizsgálja világszerte” – mutatott rá dr. Khaled Ahmed, a Griffith's School of Medicine and Dentistry munkatársa.
 
A fogkopás egy állapot, mely idővel a fogak progresszív és visszafordíthatatlan elhasználódását eredményez. A fogakat csúnyává, érzékenyebbé teszi és befolyásolja az ember rágási képességét is. 
 
A szénsavas- és az energiaitalok, a dobozos gyümölcslevek számos országban egyszerűen elérhetőek a jómódúak számára. S amellett, hogy már érvényben vannak az intézkedések a cukros italok ellen, az alacsony cukortartalmú és cukormentes alternatívák mégis kellően savasak maradnak, ami ugyanúgy rosszat tesz a fogaknak.
 
Ezek az étkezési szokások minden társadalmi-gazdasági szintű gyermeket hajlamosíthatnak arra, hogy nagyobb legyen a fogak eróziós kockázata, ám a jómódúbbak sokkal gyakrabban vannak ennek kitéve.
 
A kutatók azt is megállapították, hogy a hagyományos savas ételek – például a tamarind, baobab, hibiszkusz és citrusteák fogyasztása - egyes országokban az erős savtartalom miatt okoz fogkopást.
 
A szakemberek a korai és rendszeres szűrést, fogorvos-látogatást tartják megoldásnak a megelőzés céljából, valamint természetesen az egészségesebb étrendet.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.