2021. 07. 22. - 10:20

Meglepő dolog derült ki az ínygyulladásról és a test reakciójáról

Meglepő dolog derült ki az ínygyulladásról és a test reakciójáról

Az ínygyulladás és a szervezet reakciójának új aspektusait tárta fel egy új tanulmány, rámutatva, hogy mindez egyéb egészségügyi problémákkal is összefügg.

Első alkalommal azonosította és osztályozta a Washingtoni Egyetem kutatócsoportja, miként reagálnak a különböző emberek a fogakon összegyűlő, ragacsos biofilm plakkra.
 
A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban közzétett tanulmány új megvilágításba helyezi, miért jellemzőbb egyes embereknél bizonyos, súlyos állapotok kialakulása, amely fogvesztéshez és egyéb problémákhoz is vezet.
 
Ha nem ellenőriztetik rendszeresen a fogaikat, a felgyülemlett plakk gingivitis-t, azaz ínygyulladást idéz elő. Utóbbi parodontitishez vezethet, amely súlyos ínyfertőzés: károsítja a lágy szövetet és elpusztíthatja a fogakat megtartó csontot.
 
Az ínygyulladást meg kell előzni, ha nem szeretnénk egész testre kiterjedő reakciókat
Az ínygyulladást meg kell előzni, ha nem szeretnénk egész testre kiterjedő reakciókat
 
Ez nemcsak a fogak elvesztését eredményezheti, krónikus gyulladást okoz – mellyel együtt súlyos egészségügyi következményekkel is számolhatunk. Ilyen a szívbetegség, a diabétesz, a rák, az ízületi gyulladások és a bélbetegségek.
 
A kutatók a baktériumok szájban történő felhalmozódására korábban még nem azonosított gyulladásos válaszok körét is detektálták: amikor a baktériumok felgyűlnek a fogak felületén, az állapot gyulladást generál, amelyet a szervezet a felhalmozódás visszaszorítására használ.
 
Korábban azonban két fő ismert, orális gyulladásos fenotípust vagy egyéni tulajdonságot állapítottak meg: a magas vagy erős klinikai választ és az alacsony klinikai választ.
 
A kutatócsapat most azonosított egy harmadik fenotípust is, melyet „lassúnak” neveznek: késleltetett erős gyulladásos reakciót jelent, a baktériumok felépülése nyomán.
 
A tanulmány első alkalommal tárta fel, hogy az alacsony klinikai válasz alacsony gyulladásos választ mutat, a gyulladás számos változata esetében is – mondta el dr. Richard Darveau, a Washingtoni Egyetem Fogorvosi Iskolájának munkatársa, a tanulmány szerzője.
 
Kollégája, dr. Jeffrey McLean megjegyezte: találtak olyan embercsoportot, akiknél a tanulmány megkezdése előtt lassabban fejlődött ki a plakk és erre a csapatra különálló mikrobiális közösség volt jellemző.
 
Az ínygyulladás variációinak megértése a kutatók szerint segíthet jobban azonosítani azokat az embereket, akiknél a parodontitis kockázata nagyobb.
 
Az is lehetséges, hogy a gyulladásos válasz ezen változása az emberi populációban összefüggésbe hozható egyéb, krónikus, baktériumokkal társuló gyulladásos állapottal, így például a gyulladásos bélbetegséggel.
 
A kutatók a szervezet újszerű védőreakcióját is megtalálták, melyet a lepedék felhalmozódása váltott ki – és amely megmentheti a szöveteket és a csontokat a gyulladás során.
 
A mechanizmus, amely mindhárom fenotípus esetében nyilvánvaló volt, a neutrofilekként ismert fehérvérsejteket használja fel. Olyasmit hajtanak végre a szájban, mint a rendőrök a forgalomban: járőröznek és szabályozzák a baktériumok populációját, az egészséges homeosztázis nevű, stabil állapot fenntartása érdekében.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.