2020. 09. 08. - 10:20

Megszüntetni a diabétesz okozta szájszárazságot?

Megszüntetni a diabétesz okozta szájszárazságot?

A világon közel 500 millió ember küzd cukorbetegséggel, s ezzel egyéb problémák is járnak – például a szájszárazság, mely a fogszuvasodás esélyét is növeli. Hogyan orvosolható?

A diabétesz önmagában is probléma, ám ez a betegség számos egyéb gondot von maga után. Például a szájszárazságot, amely amellett, hogy a beszéd nehézségét okozhatja és bosszantó, a fogszuvasodás esélyét is növeli, sőt, egyszerűbben kialakulnak a fertőzések miatta.
 
A cukorbetegeknek érdemes megtanulniuk, hogyan kezeljék a szájszárazságot – ezzel a fogaik egészségét és általános egészségüket is elősegítik.
 
Szerencsére, több hatékony módja is van annak, hogy megszüntessük a szájszárazságot.
 
A szájszárazságot is lehet kezelni megfelelő módszerekkel
A szájszárazságot is lehet kezelni megfelelő módszerekkel
 
Miért alakul ki a szájszárazság és milyen tünetei vannak?
 
A szájszárazság orvosi neve xerostomia. A szakemberek úgy vélik, a cukorbetegeknél a magas vércukorszint miatt jelentkezik. A másik feltételezés szerint az ok az a tény, hogy a diabéteszesek szervezete kevesebb nyálat termel. A szájszárazság a cukorbetegség mindkét formáját érinti, tehát az 1-es és 2-es típusú diabétesznél is jelen van, ám nem mindenkinél alakul ki.
 
A tünetek közül a legismertebb, hogy a száj ragadósnak tűnik, cserepes, sebes lehet, jellemző a torok szárazsága és előfordulhat rossz lehelet is. A beszéd nehézkessé válhat a felsorolt okok miatt és fokozott szomjúság tapasztalható – de mint minden problémánál, itt is igaz, hogy nem minden tünet jellemző mindenkire.
 
Hogyan kezelhető?
 
A cukorbetegek hozzászoktak az egészségüket fenntartó vagy javító kezelésekhez és ahhoz, hogy speciális étrendet kövessenek, amely segít fenntartani megfelelő állapotukat.
 
A szájszárazsággal kapcsolatban is vannak kezelési lehetőségek. Ha sok, tiszta vizet iszunk, az például nagyon hasznos lehet. Érdemes használni a cukormentes szájöblítőket, cukormentes és mentolos rágókat, hogy stimuláljuk a nyáltermelődést.
 
Kerülni kell azonban az alkoholt, a dohánytermékeket, a koffeint – amely a szánkat csak még szárazabbá teheti. Néhány egyszerű életmódbeli változás is sokat jelent a probléma minimalizálásában és megszüntetésében.
 
A megfelelő fogászati kezelés is segítséget nyújthat. A fogorvoshoz évente kétszer fontos elmenni, a rendszeres tisztítás pedig nélkülözhetetlen.
 
Egyes pácienseknek fokozott figyelemre is szükségük van a fogorvos részéről – lényeges azonban, hogy a fogásznak elmondjuk, milyen gyógyszereket szedünk és azok miféle mellékhatásokkal járnak, beleértve a szájszárazságot. Lehetséges, hogy orvosunk módosítsa a kezelést a tünet enyhítése érdekében.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.