2021. 08. 17. - 10:35

Megzavarhatja a száj mikrobiomját a fogszabályzó?

Megzavarhatja a száj mikrobiomját a fogszabályzó?

Átalakult bakteriális közösséget azonosított egy új japán tanulmány azon páciensek szájában, akik fogszabályzót hordtak: az állapot az ínybetegség előtti szakaszhoz hasonlítható.

Meglepő eredményre jutott egy új tanulmány: a kutatók japán páciensek szájüregét vizsgálták, a fogszabályozó viselése előtt, alatt és után. Szekvenálták az orális mikrobiomot, amely felfedte, hogy a résztvevők szájában az ínybetegség előtti állapothoz hasonló, átalakult bakteriális közösség fedezhető fel.
 
„A fogszabályozó kezelésen átesett emberek egészséges szájkörnyezetet és szép fogakat nyerhetnek ezzel a beavatkozással – mondta el Isamu Kado, a tanulmány társszerzője, a Hirosima Egyetem Biokémiai és Egészségtudományi Kar Fogszabályozási és Craniofacialis Fejlődésbiológiai Tanszékének munkatársa. –Ugyanakkor, a kezelésekhez baktériumokkal kapcsolatos problémák is társulhatnak.”
 
A fogszabályozás látványosan szép eredménnyel jár, de megváltozhathatja a száj mikrobiomját
A fogszabályozás látványosan szép eredménnyel jár, de megváltozhathatja a száj mikrobiomját
 
Az ember szája a második legváltozatosabb mikrobiom a szervezetben: több mint 700 baktériumfajt tartalmaz.
 
A fogszabályozó használata megnehezítheti a tisztítást, s könnyebben felhalmozódhat a lepedék.
 
Korábbi tanulmányok már összefüggésbe hozták a fogszabályzó alkalmazását a szájüreg-mikrobiom egyensúlytalanságával. Ez a vizsgálat olyan, ártalmas fajokra összpontosított, mint a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans – tehát nem a bakteriális közösség egészére.
 
Kado és munkatársai 71 páciens szájában katalogizálta a jelenlévő teljes baktériumpopulációt, szupragevaivális plakk- és nyálmintákat futtatva az ún. Next Generation Sequencing (NGS) technológia segítségével.
 
A mikrobiomváltozásokat a fogszabályozó felhelyezése előtt, 6 hónappal utána, valamint a teljes eltávolítást követően figyelték meg.
 
Kiderült, hogy megemelkedett a káros anaerob baktériumok száma és csökkent a barátságos baktériumoké ez az állapot azon szájüregi környezetre hasonlít, ahol fennáll az ínybetegség kockázata.
 
„Vizsgálatunk során az orális mikrobiom határozottan megváltozott a fogszabályozó kezelés során. Az eltolódás az anaerobok megszaporodását jelentette, egy olyan baktériumét, amely nem igényel oxigént a növekedéshez, s ezzel együtt csökkent az ún. kommenzális baktériumok mennyisége” - magyarázta Kado.
 
Ezen szájüregi állapot ahhoz hasonló, amikor az egészséges íny a fogágy-gyulladás felé tart. Ez az átmeneti szakasz mikrobiomja – tette hozzá a kutató.
 
A Scientific Reports szaklapban közölt tanulmány támogatást adhat ahhoz, hogy a szakemberek olyan megelőző rendszert hozzanak létre, mely megakadályozza a fogszuvasodást és az ínygyulladást a fogszabályozás során.
 
E cél eléréséhez tisztázni kell a fogszuvasodás kockázatának különbségeit a páciensek körében. Ha ez megvalósítható, tovább javul a fogszabályozás minősége – fogalmazott Isamu Kado.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.