2019. 01. 10. - 10:30

Mérgező anyag szintjét emeli a testben a fogselymezés?

Mérgező anyag szintjét emeli a testben a fogselymezés?

Toxikus perfluoralkilok (PFAS) szintjét növeli a szervezetben egyes fogselymek alkalmazása – állapították meg amerikai kutatók.

Bizonyos fogyasztói magatartások, így az Oral-B Glide fogselyem használata is emelte a mérgező perfluoralkilok (PFA-k) szintjét a testben a kaliforniai Berkeley-beli Közegészségügyi Intézet (PHI) és a Silent Spring Intézet közös kutatása szerint.
 
A PFA-k vízálló és zsírmentes anyagok, melyek számos egészségügyi problémával összefüggésbe hozhatók – hangsúlyozták a szakemberek. Sajnos, a perfluoralkilok nem kevés kozmetikai termékben használatosak, beleértve a gyorsételek csomagolását, a nem tapadós serpenyőket, a vízálló ötlözetet és a folttal szemben rezisztens szőnyegeket.
 
Az emberek közvetlenül is ki lehetnek téve a PFA-knak, azokon a dolgokon keresztül, melyeket használnak vagy amit megesznek. A kültéri levegőn át ugyanakkor szintén belélegezhetjük őket, de az ivóvízből is szervezetünkben juthatnak ezek az anyagok.
 
Az egészségügyi kockázatok között felsorolhatjuk a vese- és hererákot, a pajzsmirigybetegséget, magas koleszterin szintet, alacsony születési súlyt, a termékenység károsodását, valamint az immunrendszerre gyakorolt hatást.
 
A kutatók 11 PFA anyagot mértek a vérmintákban, amelyeket 178 középkorú nőtől gyűjtöttek össze a PHI gyermekgyógyászati ​​és fejlesztési tanulmányainak keretében.
 
Összehasonlították a vérmintákat azokkal az eredményekkel, melyeket interjúkból kaptak – ezek során a hölgyeket 9 féle szokásukról kérdezték, melyek miatt ki lehettek téve nagyobb mennyiségű perfluoralkilnak.
 
A nők fele fehérbőrű, de nem spanyol volt, másik felük afro-amerikai.
 
Bizonyos fogselyem termékekben magas a perfluoralkilok szintje
Bizonyos fogselyem termékekben magas a perfluoralkilok szintje
 
Kiderült, azoknak a szervezetében, akik Oral-B Glide fogselymet használtak, a PFA-k magasabb szintje volt jelen (PFHxS), összehasonlítva őket azokkal, akik nem alkalmazták ezt a fogápolási eszközt.
 
Ahhoz, hogy a kapcsolatot jobban megértsék, a kutatók 18 féle fogselymet teszteltek, 3 Glide-terméket a fluor jelenléte kapcsán – amely PFA-marker -, s ehhez részecske-indukált gamma-sugárzás-spektroszkópiát használtak.
 
Mindhárom Glide-termék esetében pozitív volt az eredmény a fluor tekintetében, vagyis ez arra utalt, hogy a Glide Teflon-szerű vegyületek felhasználásával készül.
 
További két márkát is összevetettek a Glide-dal, amely szintén pozitív volt a fluor szempontjából, ahogyan az egyik Teflon-rostot tartalmazó termék is.
 
Katie Boronow, a Silent Spring tudósa elmondta: ez az első tanulmány, amely mutatja, hogy a PFA-kat tartalmazó fogselymek összefüggésbe hozhatók a test magasabb mérgező anyag-égetésével.
 
A jó hír az, hogy választhatunk olyan termékekből, melyek nem tartalmaznak PFA-kat.
 
Kiderült az is, hogy azok az afro-amerikai nők, akik gyakran fogyasztottak előre csomagolt élelmiszereket, mint például sültkrumpli vagy elvitelre vásárolt ételek, szintén megemelkedett PFA-szintet mutattak, azokhoz képest, akik kevés ilyen élelmiszert ettek.
 
Érdekes azonban, hogy a kutatók nem látták ugyanezeket a hatásokat a nem spanyol, de fehérbőrű nők esetében.
 
Náluk a PFHxS és PFOA-szint volt magasabb, ám a kutatók nem tudják megmagyarázni a különbségeket. Viszont az is tény, hogy bizonyos magatartásokat sem tudtak megmérni, amelyek hozzájárulhattak a PFA-knak való kitettséghez.
 
A tanulmány mindenesetre megerősítette a bizonyítékot, hogy a fogyasztói termékek a perfluoralkil-kitettség fontos forrásai. Ezen anyagok kitiltása a termékekből lényeges előrelépés lenne ahhoz, hogy az emberek szervezetében csökkenjen a PFA-k szintje.
 
A tanulmányt a Dentistrytoday közölte.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.