2020. 11. 05. - 12:40

Mi a fogkő tulajdonképpen?

Mi a fogkő tulajdonképpen?

Két általános dolog fordul elő a legtöbbször a fogakkal kapcsolatban: a fogszuvasodás és az ínybetegség. Mindkét állapotot a szájban kialakuló fogkövek jelenléte indítja el. De mi a fogkő tulajdonképpen?

A fogakban keletkező, súlyos problémákat leginkább a fogkő indítja útjukra. A fogkő vagy más néven plakk egy bevonat, lepedék, amely a fogakon található meg, s egészen az ínytől indul, majd bevonja a fogak felszínét.
 
Általában különféle baktériumok tapadós keveréke, amelyek fogszuvasodást vagy ínybetegséget váltanak ki. A baktériumok típusai személyről személyre változnak.
 
Ha nem távolítják el a fogkövet, meszessé válik, törékeny réteggé alakul át. Ez a megkeményedett fogkő – melynek darabjai letörhetnek és bejuthatnak az emésztőrendszerbe, majd továbbjuthatnak a vérbe.
 
A fogkövet el kell távolíttatni, mert komoly gondokat okozhat
A fogkövet el kell távolíttatni, mert komoly gondokat okozhat
 
Ez pedig a vérerek beszűkülését okozhatja, a fogkő lerakódásai elkezdik bevonni azokat.
 
Mi okozza a fogkövet?
 
A fogkő vagy a lepedék baktériumok, valamint egy extracelluláris mátrix kombinációja, amely a fog külső felületéhez tapad. A plakk fejlődése a pellikulum vagy nyálfehérjék vékony rétegének a fog felszínéhez kapcsolódásával kezdődik. A megtapadást szaporodás követi.
 
Ha a baktériumok elkezdenek kolonizálódni a fog felületén, más fajok – így a Veillonella, az Actinomyces és a Capnocytophaga -, amelyek mind ún. gram-pozitívak és negatív baktériumok, hozzájárulnak a lepedék megtelepedéséhez és létrehozásához.
 
A szaporodás során a baktériumok csatlakoznak a plakk-képződéshez. A mikrobiális populáció különböző összetételű lesz, a helyszín, a rendelkezésre álló szubsztrát, a nyálkomponensek és az egyén higiéniai gyakorlatai alapján.
 
Minél hosszabb ideig van figyelmen kívül hagyva a lepedék, annál nagyobb a valószínűsége a különböző fog- és ínybetegségek bekövetkezésének.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.