2018. 05. 10. - 09:27

Mi a legjobb fogfájásra?

Mi a legjobb fogfájásra?

Ha gyógyszert kell szednünk a fogproblémánk miatt, jobban tesszük, ha az ibuprofen-jellegű készítményekre szavazunk és nem az opioidokra – állítja egy új tanulmány.

Amennyiben fogfájással küzdünk, ma már számos gyógyszer közül választhatunk – egy közelmúltban elvégzett kutatás azonban felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes az opioidok és egyéb, nem szteroid gyulladáscsökkentők helyett az ibuprofen-jellegű készítményeket választani önmagukban vagy acetaminofennel kombinálva.
 
A gyakran alkalmazott ibuprofen fájdalomcsillapítók vagy egyéb, nem szteroidos gyulladáscökkentő gyógyszerek keveréke ugyanis hatékonyabb a fájdalom csökkentésében.
 
Fogfájás esetén sem szabad mindenféle gyógyszert keverni
Fogfájás esetén sem szabad mindenféle gyógyszert keverni
 
Miközben az opioidok használata segít a fájdalmat enyhíteni, esetükben fennáll a helytelen használat kockázata, amely komoly károkat okozhat – beleértve a függőséget, túladagolást és a halált.
 
Amerikában az opioid-túladagolás már nem kevés halálesetet eredményezett. Egy fogfájós betegnek alapvetően nem szabadna úgy hazamenni az orvostól, hogy még mindig gondja van. A gyógyszer jó megoldásnak tűnhet, de veszélyt rejt magában, ha otthon túl sokat szedhet be belőle.
 
A tanulmány kimutatta, hogy az opioidok nincsenek a leghatékonyabb – vagyis leghosszabb ideig tartó – készítmények között akut fogfájás esetén.
Felnőttek részére a 400 milligramm ibuprofen és 1000 milligramm acetaminofen kombinációja sokkal jobbnak bizonyult bármely opioidnál.
 
Ezek nyújtják a legmegfelelőbb egyensúlyt az előnyök és a lehetséges károk között.
 
Egy tanulmány szerint az ibuprofen és az acetaminofen kombinációja a jobb
Egy tanulmány szerint az ibuprofen és az acetaminofen kombinációja a jobb
 
A Journal of the American Dental Association szaklapban megjelentetett eredmények több mint tíz fájdalomcsillapító biztonságosságát és hatékonyságát értékelték, több mint 460 közzétett tanulmány alapján.
 
Egyébként az opioidok és egyéb gyógyszerek kombinációja rendelkezik a legtöbb mellékhatással, így például álmosságot, a légzőszervek depresszióját, székrekedést, hányingert és hányást okozhatnak – gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.