2020. 09. 22. - 10:35

Mi köze az ivóvíznek a fogak egészségéhez?

Mi köze az ivóvíznek a fogak egészségéhez?

A fogak egészsége szempontjából az általunk fogyasztott víznek is van jelentősége. Mi ennek az oka és miért fontos, milyen vizet iszunk?

A vízfogyasztásunk, pontosabban a víz minősége, amelyet iszunk, lényeges a szánk, fogaink egészsége szempontjából.
 
A vízminőség a savas és a lúgos értékek skáláján bárhol lehet, nem beszélve a nyomelemekről vagy azok hiányáról, valamint a toxinok jelenlétének lehetőségéről.  
 
Mivel a hidratált szervezet igen fontos az egészség megőrzéséhez, sőt a szájhigiénia fenntartásához is, cseppet sem mindegy, milyen vizet fogyasztunk.
 
A víz a lúgos és savas érték között bármilyen lehet. Számos tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy a savasság káros a szervezetre és a fogakra nézve, s nem kizárt, hogy bizonyos vizekben a savszint magas.
 
A csapvíz tartalmazza a számunkra szükséges nyomelemeket és fluoridot
A csapvíz tartalmazza a számunkra szükséges nyomelemeket és fluoridot
 
Míg Európában vagy az Egyesült Államokban tiszta és biztonságos csaptelepeken keresztül könnyű hozzáférésünk van a vízhez, máshol nem ez a helyzet. Egy indonéziai tanulmány bebizonyította, hogy a minőségi, tiszta ivóvíz hiánya valóban befolyásolja a fogakat.
 
A vizsgálatban résztvevő indonéz gyermekeknél - mind 10 évnél fiatalabbak voltak - a fogszuvasodás különböző állapotait mutatták ki. Megállapították, hogy ivóvizükben nincs fluorid, magas a mangánszint és a savtartalom is.
 
A csapvíz előnyei
 
Annak ellenére, hogy a világ számos országa egyszerűen hozzáfér a megfelelő vízhez, a csapból folyó  víznek az utóbbi években nem a legjobb a megítélése.
 
Sokan a palackozott ivóvíz mellett döntenek, mert úgy gondolják, az egészségesebb. Igazság szerint általában nem ez a helyzet. A palackozott víz nem készül jobb minőségű forrásból, vagyis a savasság szintjén ugyanolyan változatok lehetnek.
 
Ezenkívül az ásványvíz nem tartalmaz fluoridot, ami létfontosságú az egészséges és erős fogak számára.
 
Ez azt jelenti, hogy ha valaki kizárólag palackozott vizet fogyaszt, több fogászati ​​problémára számíthat, hacsak nem alkalmaz fluorid-kiegészítést. A csapvíz viszont tartalmazza ezt az értékes összetevőt, s gyakran meglehetősen lúgos, különösen a legtöbb palackozott fajtához képest.
 
Ami a víztisztítást illeti, sajnos ez pont eltávolítja a fluoridot és a természetes nyomelemeket, amelyek hasznosak a fogak és az általános egészség szempontjából.
 
Amennyiben az otthon elérhető vizünk nem találtatott jónak, alkalmazhatunk vízszűrést, de olyat érdemes beszerezni, amely a fluoridot visszatartja.
 
Sokan tartanak a csapvíztől, pedig az igazság az, hogy a fejlett városok többsége biztonságos és jóízű csapvizet kínál, mely megadja az összes ásványi anyagot és tápanyagot, amelyre az egészséges testnek és szájnak szüksége van.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.