2022. 03. 31. - 10:00

Mi vezet fogszuvasodáshoz? – Észlelheti egy új eszköz

Mi vezet fogszuvasodáshoz? – Észlelheti egy új eszköz

Egy új fogászati ​​eszköz prototípusa képes észlelni azokat a savas körülményeket, amelyek szuvasodás kialakulásához vezethetnek.

Fogorvosunk minden bizonnyal számos eszközzel és technikával rendelkezik a fogszuvasodás megállítására - jóval nehezebb azonban felismerni azokat a speciális kémiai körülményeket, amelyek fogszuvasodáshoz vezethetnek, majd megakadályozni, hogy egyáltalán elkezdjenek kialakulni.
 
A Washingtoni Egyetem kutatói most egy új tanulmány keretében mutatták ki, hogy egy általuk készített fogászati ​​eszköz képes mérni a baktériumok által felhalmozott savasságot a lepedékben, amely a szuvasodás képződéséhez vezet.
 
Az ún. O-pH rendszer egy optikai eszköz prototípus, amely LED-fényt bocsát ki, majd ennek a fénynek a reakcióit, a fluoreszcenciát méri egy, az FDA által engedélyezett kémiai festékkel. A festéket a fogakra viszik fel.
 
Az O-pH ezután számszerűen leolvassa a fogakat borító lepedék pH-értékét vagy savasságát. A lepedék savasságának ismerete elárulja a fogorvosoknak és a pácienseknek, hogy a fog mely területén a legnagyobb a szuvasodás kockázata.
 
Felismerhetők lesznek a körülmények, amelyek fogszuvasodáshoz vezethetnek?
Felismerhetők lesznek a körülmények, amelyek fogszuvasodáshoz vezethetnek?
 
„A plakk sok baktériumot tartalmaz, amelyek savat termelnek, amikor kölcsönhatásba lépnek az élelmiszerünkben lévő cukorral - mondta Manuja Sharma, a tanulmány vezető szerzője, az UW Elektromos és Számítástechnikai Tanszék doktorandusza. - Ez a sav okozza a fogfelület korrózióját, majd végül a fogszuvasodást. Tehát, ha információt tudunk szerezni a savas aktivitásról, képet kaphatunk arról, hogyan szaporodnak a baktériumok a fogászati ​​biofilmben, vagyis a lepedékben.”
 
A biofilmben nem minden baktérium rossz, vagy vezet majd szuvasodáshoz, így a környezet savasságának mérése elárulja a fogorvosnak, mit kell tudnia a problémák kialakulásának veszélyéről. Ez korlátozhatja a specifikus káros baktériumok tesztelésének szükségességét.
 
A kutatók a készülékük tesztelése céljából 30, 10 és 18 év közötti, átlagosan 15 éves pácienst választottak ki.
 
Azért főként gyerekeket, mert az ő fogaik zománca sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, így a korai figyelmeztetés a savas erózióra még fontosabb. Az O-pH készülékkel végzett mérések elvégzéséhez a kutatók másod- és harmadéves hallgatókat is toboroztak a fogorvosi iskolába, akiket egy oktató felügyelt.
 
A teszt nem volt invazív. Miközben a festéket a fogakra felviszik, a zsinór végén található a szonda, amely a fog felszínén lebegve továbbítja és összegyűjti a fényt.
 
Az összegyűjtött fény egy központi dobozba jut vissza, amely pH-értéket biztosít. A páciensek fogain lévő állapotokat többször leolvasták a cukoröblítések és egyéb állapotváltozások, például a professzionális fogtisztítás előtti és utáni állapotok esetén.
 
Eric Seibel, az UW College of Engineering Egyetem gépészmérnöki professzora és vezető szerzője elmondta: az ötlet, hogy a savassági tesztet felvegyék új klinikai eljárásként, abból eredt, hogy elképzelték: amikor a páciens először ül a fogorvosi székben, a fogorvos leöblíti a fogakat íztelen fluoreszcens festékoldattal, mielőtt megtisztítaná azokat, majd optikailag szkennelteti őket, hogy megkeresse azokat a magas savtermelési területeket, ahol a zománc demineralizálódik.
 
A tanulmányt az IEEE Transactions on Biomedical Engineering folyóirat közölte.
 
A kutatócsoport ugyanakkor beszámolt arról, hogy a vizsgálatnak korlátai is vannak. Az egyik az, hogy nem tudták következetesen megmérni ugyanazt a helyet minden fogon a tesztelés minden fázisában.
 
Ezen akadály feloldása érdekében a kutatók eszközüket olyan változatra fejlesztik, amely a savasság pontos helyét azonnal megmutató képeket készít a fogorvosok számára, ahol a következő szuvasodás előfordulhat.
 
„Több eredményre van szükségünk ahhoz, hogy megmutassuk, mennyire hatékony a diagnózisban a módszer, de határozottan segíthet abban, hogy megértsük a szájüreg egészségét” - mondta Sharma.
 
Hozzátette: mindez a betegek felvilágosításában is segíthet, tájékoztatja őket arról, milyen hatást gyakorol a cukor a plakk kémiájára. Élőben láthatják, mi történik, ez pedig egy olyan élmény, amelyre emlékezni fognak és motiválhatja őket abban, hogy kevesebb cukrot fogyasszanak.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.