2022. 03. 21. - 10:35

Miért jó a tüdőnek a fogselymezés és a fogmosás?

Miért jó a tüdőnek a fogselymezés és a fogmosás?

Hittük volna, hogy egy olyan egyszerű szokás, mint a rendszeres fogmosás, megőrizheti a tüdő egészségét? Lássuk, miért.

Amellett, hogy megelőzi a fogszuvasodást és az ínybetegségeket, a rendszeres fogápolás a tüdő egészségét is védi. Európai tudósok most azt vizsgálják, vajon a jó szájhigiénia megóvhat-e bennünket a krónikus tüdőbetegségektől. Azt is górcső alá vették, miként árulkodik a nyál általános egészségünkről.
 
Az ínybetegséget okozó baktériumokat a kutatók már egy ideje összefüggésbe hozzák az életveszélyes szívbetegségekkel.
 
Feltételezhető, hogy bejutnak a véráramba és így a szívbe is - ami megmagyarázza, miért jelennek meg gyakran a szívbillentyűkben és a szívizomban a foglepedékből származó egyes mikrobák.
 
A tüdőt is védi a rendszeres fogmosás
A tüdőt is védi a rendszeres fogmosás
 
Egyre több jel utal mindenesetre arra, hogy az íny egészsége szoros kapcsolatban állhat a tüdőbetegségekkel is.
 
„Úgy gondoljuk, a szájban lévő gyulladásos baktériumok ún. zsebeket hoznak létre az íny és a fog között. Lebontják a nyálkahártyát és átterjednek a szívbe és a tüdőbe” - mondta dr. Randi Bertelsen, a norvég Bergeni Egyetem munkatársa.
 
A dr. Bertelsen vezette kutatási projekt középpontjában éppen az áll, hogy a szánkban lévő baktériumok befolyásolják-e tüdőnk egészségét és a tüdőbetegség jövőbeni kockázatát.
 
A kutatásba egy korábbi tanulmány, az Európai Közösségi Légzőszervi Egészségfelmérés (ECRHS) több száz résztvevőjét vonták be, akiket az elmúlt két évtizedben a légúti egészség szempontjából figyeltek. Nagyjából 10 évvel ezelőtt vettek mintát a fogínyükből.
 
A BRuSH projekt keretében jelenleg zajló kutatások során dr. Bertelsen a szájüregi mikrobiom tüdőbetegségben játszott szerepét vizsgálja.
 
Feltételezése az, hogy a baktériumok által dominált szájüregi mikrobiom közösségek negatív hatást gyakorolnak majd a légutakra.
 
A kísérlet időskálája segíthet feltárni, vajon a fogak egészségének romlása valóban a tüdőbetegség előzménye-e, jelezve, hogy a szájban lévő baktériumok károsak a tüdő egészségére, vagy sem.
 
A betegek ínymintáit a norvégiai Bergen, az észtországi Tartu, valamint az ausztráliai Melbourne tanulmányi központjaiban gyűjtötték össze.
 
Dr. Bertelsent különösen az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), két gyógyíthatatlan tüdőbetegség és a fogak összefüggése érdekli.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.