2022. 07. 14. - 09:50

Mikrorobotokkal lehetne helyettesíteni a fogkeféket

Mikrorobotokkal lehetne helyettesíteni a fogkeféket

Akár már a közeljövőben felválthatják a fogkeféket az alakváltó robotok, amelyek minden kézi erőfeszítés nélkül tisztítják a fogakat.

Alakváltó mikrorobotokkal helyettesíthetnénk a közeljövőben a fogkeféket.
 
A tudósok kifejlesztettek egy technológiát, amely az idős vagy fogyatékkal élő emberek számára jelentősen megkönnyíti a fogak kézi erőfeszítés nélküli tisztítását.
 
A mikrorobotok vas-oxid nanorészecskékből állnak – ezek váltanak ki kémiai reakciót a szájban, elpusztítva a lepedéket. Mágneses tér irányítja őket, így képesek lesöpörni azt a fogak széles felületéről. 
 
Alakváltó mikrorobotokkal helyettesíthetnénk a közeljövőben a fogkeféket
Alakváltó mikrorobotokkal helyettesíthetnénk a közeljövőben a fogkeféket
 
A kutatók valódi és hamis emberi fogakon is végeztek kísérleteket – ezek során kiderült, képesek eltávolítani a biofilmeket, amelyek fogszuvasodáshoz és fogínybetegségekhez vezethetnek.
 
A tudósok szerint a mikrorobotokat ki lehet úgy alakítani, hogy az íny károsítása nélkül illeszkedjenek a száj formájához, teljesen személyre szabottan.
 
„Ez a technológia ugyanolyan, vagy még hatékonyabb, mint a fogmosás és a fogselyem alkalmazása, de nem igényel kézügyességet. Véleményünk szerint jelentős mértékben előremozdítja a szájápolást” – mondta Hyun Koo professzor, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa.
 
L.A.
 
 
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.