2020. 05. 28. - 10:35

Mit jelent az elhalt fog és mi okozza?

Mit jelent az elhalt fog és mi okozza?

Egy elhalt fog a szánkban komoly gondot jelenthet. Bár idegek nincsenek benne, fertőzést mégis okozhat. Mi váltja ki a fog elhalását és mivel járhat ez együtt?

Egy egészséges fognak három rétege van. A zománc, a dentin és a fogbelső, pulpa vagy pép, amely idegekből és vérerekből áll. Egy fogat akkor nevezhetünk elhaltnak, ha el van vágva a véráramlástól, s ez a fogbelsőt elpusztítja.
 
A nekrotikus pulpa, nem élő vagy pulpamentes fogként is említett probléma esetében az elhalt fog már nem tartalmaz idegeket. Azonban – sajnos – fertőzést ettől még okozhat, s ez számos súlyos fogászati gondot eredményezhet. Tehát ha arra gyanakszunk, hogy az egyik fogunk elhalt, mielőbb fogorvoshoz kell fordulni!
 
A fogászati ellenőrzés során gyakran kiderülhet az elhalt fog jelenléte
A fogászati ellenőrzés során gyakran kiderülhet az elhalt fog jelenléte
 
Mi okozza az elhalt fogat?
 
Nem mindig lehetséges annak pontos meghatározása, miért veszíti el a vérrel való összeköttetést egy fog. A leggyakoribb okok között két dolog áll.
 
1.Fogszuvasodás: amennyiben a szuvasodás a fog mélyebb rétegeibe hatol, megnyithatja az utat a baktériumoknak, melyek megfertőzhetik a belső ideget és pusztulást eredményeznek.
 
Miközben az egészséges pulpa általában gyulladásos reakciót produkál válaszul a baktériumokra, ez csupán addig folytatódhat, amíg a pépben a nyomás halmozódik. Ha ez megtörténik, a véráramlás gyakran megszűnik, s az ideget elvágja az oxigéntől és a tápanyagoktól.
 
2.Trauma: akár esés, akár sport- vagy egyéb baleset történik, az arcot ért fizikai trauma fogelhalást válthat ki.Ha az ütés éppenséggel a fogat érte, az erek felszakadhatnak, megszakítva a fogbelső véráramát.
 
Még ha csak részben van is korlátozva a vér áramlása, a fog idővel elhal, mert nem jut megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz.
 
Általánosságban az alábbi esetekben válik nem élővé egy fog.
 
-Repedés vagy üreg (szuvasodás) hatol be a fogba
 
-A baktériumok képesek a pulpába jutni
 
-Az egészséges fogbelső igyekszik megküzdeni a baktériumokkal
 
-Nyomás, duzzanat és fájdalom jelentkezik
 
-A fogideg nem kap elég oxigént és tápanyagot
 
-A fog nekrotikussá válik, ha a véráramlás korlátozott vagy teljesen megszűnik.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.