2018. 06. 14. - 10:00

Mitől jön létre a szájszárazság?

Mitől jön létre a szájszárazság?

A fogproblémák mellett egyéb problémák is zavarhatják komfortérzetünket – ilyen a szájszárazság például, melynek oka az elégtelen nyáltermelődés. Mit kell tudni erről az állapotról?

A szájszárazság éppúgy okozhat a mindennapokban kellemetlenséget, mint egy foggal kapcsolatos probléma.
 
A xerostomia eredménye az elégtelen nyálképződés. Nem betegségről van szó, de rendellenesség tünete lehet, esetleg valamilyen gyógyszer mellékhatása. Ezen orvosságok közé tartoznak az antihisztaminok, megfázás elleni készítmények, fájdalomcsillapítók, vízhajtók is.
 
A szájszárazság ellen segíthet a cukormentes rágógumi is
A szájszárazság ellen segíthet a cukormentes rágógumi is
 
A nyál a szájban elsőszámú védelmet biztosít a fogszuvasodással szemben és fenntartja a lágy és szilárdabb szövetek egészségét a szájban. „Lemossa” az élelmiszereket és maradványokat a fogakról, semlegesíti a szájban lévő baktériumok által termelt savakat, s a szájon át betegség-ellenes anyagokat biztosít – ezzel úgymond élvonalbeli védelmet szolgáltatva a mikróbás inváziók és a túlszaporodás ellen, melyek betegségeket okozhatnak.
 
De mivel is jár a szájszárazság? Ez az egészségügyi probléma folyamatos torokfájdalmat, égető érzsést válthat ki. Gondjaink lehetnek a beszéddel, a nyeléssel, rekedtség léphet fel és szárazzá válnak az orrjáratok. Egyes esetekben a szájszárazság a Sjögren szindróma jele lehet, amely autoimmun betegség. A szervezet immunrendszere megtámadja saját nedvességtermelő mirigyeit, így a könnycseppeket, nyálmirigyeket és más szerveket is.
 
A nyál nélkül kiterjedt fogszuvasodás is kialakulhat.
 
Fogorvosunk segíthet szájszárazság esetén – különféle módszereket ajánlhat a nedvesség visszaállítására.
 
Addig is, a cukormentes rágógumi és a cukorka serkenti a nyálképződést, a nedvességet segít előidézni a mesterséges nyál és a szájöblítők is.
 
B.A.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.