2022. 05. 13. - 12:55

Műfogsorra van szüksége? Ismerje meg a legkorszerűbb módszereket mielőtt belevág!

Műfogsorra van szüksége? Ismerje meg a legkorszerűbb módszereket mielőtt belevág!

A fogászati kezelések és eljárások óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt időszakban. Nincs ez másképp a műfogsorok készítésével kapcsolatban sem.

Ugyanakkor egy kiváló minőségű műfogsor elkészítése a fogászati kezelések közül az egyik legnagyobb kihívás a fogorvosok számára még napjainkban is.
 
Azok számára, akik valamilyen okból elveszítették fogazatukat, kiemelten fontos, hogy kiváló minőségű és minél szebb, „élethűbb” műfogsort viselhessenek. Emellett jogos elvárás, hogy a műfogsor alkalmas legyen a tökéletes rágásra, ami életminőségünk fontos része.
 
A fogtechnikusok és a fogorvosok által felhasznált technológiák és anyagok nagyban befolyásolják azt, hogy a fogsort mennyire tudja majd a használója a magénak érzeni.
A mai magas színvonalú módszerek és eszközök lehetővé teszik, hogy szakértő kezekben kiváló minőségű fogpótlások szülessenek.
 
Ugyanakkor megállapíthatjuk, hogy a kivehető műfogsorok készítése messze nem minden fogászati rendelőben és fogtechnikai laboratóriumban kap megfelelő figyelmet, sem a legújabb technológiák, sem a szaktudás szempontjából.
 
Cikkünkben Dr. Szabó László, a Fixfogsor Rendelők igazgatója segítségével bemutatunk néhány fogsorkészítésnél alkalmazott technikát, amelyek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az elkészített műfogsor a lehető legkomfortosabb legyen használója számára és a környezet semmit se vegyen abból észre, hogy a fogsor nem igazi.
  • Ha gyönyörű műfogsort és rendkívüli stabilitást szeretne, akkor készülhet a fogsor BPS -eljárással!

 

A BPS (Biofunkcional Prothesis System) eljárásnak köszönhetően a fogatlanságban szenvedő pácienseknél visszaállítható az állkapocs ízület eredeti pozíciója. A harapás pontos rögzítése - amely az alsó állcsont megfelelő pozícióba állítását jelenti - egy speciális eszközzel történik. A BPS technológiával pontosan meghatározható, hogy hol van, illetve hol volt még az eredeti fogak meglétekor a páciens „harapása”, azaz hogyan záródott korábban az eredeti fogazat.
 
„A BPS technológiának köszönhetően lenyomatvételi eljárásaink sokkal precízebb és részletgazdagabb mintát eredményeznek a hagyományos eljárásokénál, így a fogsor nagyon pontosan fog a szájba illeszkedni. Ezzel a módszerrel olyan kényelmesen viselhető fogpótlást tudunk készíteni, amely feledteti az elvesztett fogak hiányát.” - emeli ki Dr. Szabó László.
 
 
JÓ TUDNI:
 
Ha a műfogsor ezzel a technológiával készül, lehetővé válik az állkapocs ízület eredeti pozíciójának a megőrzése, elkerülhető lesz bizonyos elváltozások, a fájdalom kialakulása, az ízület „kattogása”, minimálisra csökken a műfogsor kopása. Helyre fog állni mindkét oldalon a kiegyensúlyozott rágás képessége. Az arc és az ajkak izomzata, valamint a nyelv segíti a stabilitást, ugyanakkor nem lesz korlátozott azok szabad mozgása.
 
niceelsofog
 
A végeredmény szemmel láthatóan tökéletes
 
 
Számítógépes tervezéssel és 3D labor szkenner alkalmazásával igazán pontos és precíz munkák születnek!
 

„Laborunkban egy 3D szkenner segítségével részben digitalizálni tudjuk a műfogsorok készítési folyamatát, meg tudjuk jeleníteni a szájüregről készült mintát digitális formában, 3 dimenziós látványtervként. Erre a digitális mintára pontos fogpótlásokat tudunk tervezni.” -említi meg az igazgató.

 

JÓ TUDNI:

A szkennelt mintára számítógépen, digitálisan lehet fogpótlást tervezni. A hagyományos, kézzel készült eljáráshoz képest ez sokkal nagyobb pontosságot tesz lehetővé. A számítógépes tervezés előnye, hogy a szükséges vagy esetleges átalakítások is pár mozdulattal, gyorsan elvégezhetők.

nicefogmasodik

3 dimenziós térbeli nyomtatás

 

A 3 dimenziós térbeli nyomtatás a 21. század csúcstechnikája, melyet a fogászatban is alkalmazunk!

 

Korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy számítógépen megtervezett fogászati segédeszköz néhány perc alatt - egy speciális nyomtató segítéségével - megfogható tárgy legyen.

Ma már 3 dimenziós nyomtatók segítik fogtechnikusaink munkáját, melynek során a számítógépen megtervezett fogpótlás kézbe vehető tárggyá válik. Számos munkánknál használjuk az eljárást, amely rendkívül pontos.

Amikor az esztétika kiemelten fontos, akkor válasszunk ínyfestett fogsort!
„A műfogsorok rózsaszínű műínyének finom festésével a fogtechnikus páciensünk igénye szerint különböző színek használatával visszaadja a természetes, élő fogíny színét, erezetét. Az ínyfestés egy esztétikusabb, élő fogsor érzését és látványát adja a páciensek számára. Nehezen lehet megállapítani, hogy a fogsor valódi-e vagy sem.” – hangsúlyozza a Fixfogsor Rendelő igazgatója.

 

 

JÓ TUDNI:

Az ínyfestett fogsor előnye leginkább azoknál a pácienseinknél kap hangsúlyt, akiknél nevetéskor széles mosolyuk miatt kilátszódik a fogsor műíny része.

 

nicefog3

A rendelő saját fogtechnikával rendelkezik

 

„Azok a fogászatok nagyon szerencsés helyzetben vannak, ahol a rendelő saját fogtechnikával rendelkezik. Ilyen a miénk is.

Ez óriási előnyökkel jár a pácienseinknek, az orvos és fogtechnikus kollégáinknak egyaránt. A kezelések során a fogorvos és a fogtechnikus így azonnal, akár a kezelőszék mellett tud egyeztetni a készülő műfogsorral kapcsolatban. A jobb páciens-orvos-fogtechnikus kommunikáció pedig magasabb minőséget eredményez.” -mondja a Fixfogsor Rendelő igazgatója.

 

nicefog4

Műfogsor készítés 
 

JÓ TUDNI:

„Ha műfogsor készítés előtt áll, érdemes tájékozódni a kiválasztott fogászat és a fogtechnika felszereltségéről illetve a napi használatban lévő módszerekről!” -tanácsolja a Dr. Szabó László.


Korábbi cikkünket a „Hogyan lehet akár 3 nap alatt stabil, rögzített fogpótlásom?”-témában elérheti, ha erre a linkre kattint: https://www.nice.hu/fogaszat-fogpotlas/hogyan-lehet-3-nap-alatt-stabil-rogzitett-fogpotlasom

 

 

nicevege

 

G.B.

 

 

 


Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.