2022. 08. 02. - 09:50

Nagyobb a fogágy-gyulladás esélye a pikkelysömörben szenvedőknél

Nagyobb a fogágy-gyulladás esélye a pikkelysömörben szenvedőknél

Kapcsolatot találtak a kutatók a fogak egészsége és a pszoriázisos ízületi gyulladás között. A betegséggel küzdők nagyobb valószínűséggel szenvedtek súlyos fogínybetegségben – ennek okát igyekeztek feltárni a szakemberek.

Az arthritis psoriatica (PsA) egy krónikus gyulladásos állapot, mely az ízületeket érinti. Fáradtságot, szemproblémákat válthat ki, de a fogászati ​​problémák nagyobb valószínűsége is fennáll miatta.
 
Mint arról előző cikkünkben szó esett, a kutatók rámutattak: a pikkelysömörben szenvedők több mint egyharmadánál alakul ki a PsA. Az állapot az immunrendszert arra készteti, hogy megtámadja a különböző testrészek ízületeit – elsősorban a kezek, lábak, könyök, csukló tájékán jelentkezik.
 
Mit kell azonban tudni a psoriaticus ízületi gyulladás és parodontális betegség kapcsolatáról?
 
Egy 2021-es tanulmány határozottan kapcsolatot talált a kettő között. A PsA-val küzdő emberek nagyobb valószínűséggel szenvedtek súlyos III. stádiumú fogínybetegségben, mint a betegséggel nem rendelkezők. 
 
Nagyobb a fogágy-gyulladás esélye a pikkelysömörben szenvedőknél
Nagyobb a fogágy-gyulladás esélye a pikkelysömörben szenvedőknél
 
A PsA gyulladást okoz, amely súlyosbíthatja az ínybetegséget és felgyorsíthatja a súlyos tüneteket, például a fogszuvasodást.
 
Egy 2019-es áttekintés szerint a pikkelysömörben szenvedőknél nagyobb a fogágygyulladás kialakulásának kockázata az általános népességhez képest.
 
Valószínűbb továbbá, hogy súlyosabb fogínygyulladásuk van, nagyobb csontvesztést tapasztalnak és több foguk hiányzik.
 
Az immunrendszerrel összefüggő állapotokat -  például a pszoriázisos ízületi gyulladást - kezelő gyógyszerek szintén befolyásolhatják az egyén immunrendszerét, ezzel nagyobb kockázata lesz a súlyos fertőzéseknek is, beleértve a fogak és a száj fertőzéseit, amelyek fogvesztést válthatnak ki vagy a száj egészségromlását okozhatják.
 
Fogimplantátumok és psoriaticus ízületi gyulladás
 
A fogorvosok általában azt javasolják a fogukat elveszített pácienseknek, hogy készíttessenek fogászati ​​implantátumokat - ám egyes PsA-gyógyszerek hatással vannak az immunrendszerre. Ez fogékonyabbá teheti a pácienseket a fertőzésekre és növeli a műtéti szövődmények kockázatát.
 
Bár nem végeztek kutatást a PsA-ban szenvedő betegek fogászati ​​implantátumairól, egy 2017-es áttekintés szerint az implantátumok nagyobb eséllyel hibásodnak meg a rheumatoid arthritis esetén - mely az immunrendszert érintő ízületi gyulladás egy másik formája.
 
A fogászati ​​problémák megelőzése
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szájüregi problémák csaknem 3,5 milliárd embert érintenek világszerte.
 
A megfelelő szájhigiénia megőrzése érdekében a következőket javasolják:
 
-fluoridot tartalmazó fogkrém használata és fluortartalmú víz ivása
-fogmosás naponta kétszer
-fogselyem használata naponta a lepedék megelőzésére, hogy elkerüljük az ínybetegségeket vagy a fogszuvasodást
-fogorvos felkeresése évente legalább egyszer
 
-dohánytermékek kerülése és az alkoholfogyasztás minimálisra csökkentése
-ha a jelenlegiek szájszárazságot okoznak, érdemes alternatív gyógyszerek iránt érdeklődni orvosunknál.
 
A fentiek mellett tanácsos kiegyensúlyozott, változatos gyümölcsökkel és zöldségekkel teli étrendet követni és folyadékként leginkább tiszta vizet inni.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.