2023. 05. 22. - 09:20

Nanorészecskék segíthetnek a jövőben a fogfehérítésben

Nanorészecskék segíthetnek a jövőben a fogfehérítésben

A kutatók a közelmúltban a nanorészecskék, mint következő generációs fogfehérítő szerek szerepét tekintették át egy tanulmányban.

Sokat segíthetnek a fogfehérítésben a nanorészecskék - Az American Chemical Society (ACS) Nano folyóiratában nemrég jelent meg egy tanulmány, melyben a kutatók a nanorészecskék (NP-k), mint a következő generációs fogfehérítő szerek szerepét elemezték.
 
Nanorészecskék a fogfehérítésben
 
Az NP-k egyedülálló biológiai tulajdonságokkal rendelkeznek - ellentétben a fehérítőszerekkel. Különböző alkalmazásokban eddig is használták őket a protézisek készítése során, az implantátumokban, a helyreállító fogászatban, a parodontológiában és a szájrák kezelésében.
 
Az NP-k antibakteriális, gombaellenes és vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek.
 
Nanorészecskék segíthetnek a jövőben a fogfehérítésben
Nanorészecskék segíthetnek a jövőben a fogfehérítésben
 
Kevés tanulmány szólt korábban a fogfehérítésre alkalmazott nanorészecskékről, mivel fennáll a meggyőződés, hogy az NP-k az invazív fehérítés révén visszafordíthatatlanul károsíthatják a fogakat.
 
A fogfehérítésre alkalmazásuk azonban jelentős figyelmet kapott az utóbbi időben - mivel egyes nanorészecskékről megállapították, hogy azok fokozzák a kémiai aktivitást a nem invazív fehérítés során.
 
Jelenleg az arany NP-k (AuNP-k), a cink-oxid (ZnO), a titán-dioxid (TiO2), a szilícium-dioxid és a hidroxiapatit (HA) nanorészecskék használnak a fogfehérítéshez.
 
A fém- vagy fémoxid-NP-k - például az AuNP, a ZnO, a TiO2 és az ezüst-NP (AgNP) - jól ismertek antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságaik miatt.
 
Alkalmazták őket szájápolási termékekben, a szájbetegségek megelőzése céljából.
 
Az NP-k reaktív oxigénfajtákat (ROS) termelnek - egyszeri oxigént, szuperoxid-gyököket, hidroxilgyököket és H2O2-t, amikor baktériumok vannak jelen a szájban.
 
Az ROS típusa a nanorészecskék alapján különbözik - például a ZnO és az AuNP-k H2O2-t termelnek, míg az AgNP-k hidroxilgyököket képeznek.
 
Ezért a jelentések alapján az AuNP-k, a ZnO és a réz-oxid (CuO) alkalmasak fehérítésre.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.