2019. 04. 04. - 09:40

Neem-gyökér az egészséges ínyért és fogakért?

Neem-gyökér az egészséges ínyért és fogakért?

Évszázadokon át volt a neem-gyökér vagy magyar nevén miatyánkcserje népszerű a hagyományos gyógyászatban. Hatóanyagai miatt érdemes kipróbálni az egészséges íny és fogak érdekében.

Fogyasztottunk valaha neem-gyökeret? Ha nem, érdemes vele próbát tennünk!
A neem-gyökér igen hatékony, erőteljes összetevőkkel rendelkezik, melyek segítenek megelőzni számos egészségügyi problémát. Lássuk, hogyan javíthatja a fogak és az íny egészségét.
 
A neem egyike azon, fontos összetevőknek, amelyeket a hagyományos indián gyógyászat alkalmazott. Fogkrémben, szájvízben, bőr- és hajtermékekben egyaránt használatos.
 
Az eredeti nevén Azadirachta indica-ként ismert növényt évszázadok óta alkalmazzák, mivel képes megküzdeni különféle betegségekkel és állapotokkal, elsősorban zadirachtin és nimbinin összetevői miatt.
 
neem_levelek_1
 
Nemcsak a neem levelek, az ágak és gallyak is használhatóak. Különböző orvosi készítményeket alkotnak belőlük.
 
Antibakteriális hatása miatt a neem olaj is népszerű – ráadásul jól alkalmazható a szájhigiéniára. A bakteriális és vírusos fertőzések, valamint a diabétesz, fog- és íny szuvasodás ellenszereként kiváló, de szembeszáll a parazita férgekkel és a szabadgyökök okozta károsodással is.
 
A száraz neem gyökér rágása, vagy a növény vízzel oldása más és más módon alkalmazható a szájhigiéniára.
 
Kutatások szerint a neem felhasználható a fogíny problémák kezelésére, a neem gallyak pedig jól alkalmazhatók a száj frissítésére, a fogfájás enyhítése és a fogak alapos tisztítására.
 
A szárított neem gally rágása segíthet a bakteriális fertőzések legyőzésében, a plakk kialakulásának megakadályozásában és a rossz lehelet megszüntetésében.
 
A neem használata kitűnő módszer a kárt okozó organizmusok elpusztítására. A kutatások szerint a növénynek megvan az a képessége, hogy gátolja a streptococcus baktériumok felhalmozódását a fogak felszínén.
 
A neem képes a Streptococcus mutans és a Streptococcus salivarius gátlására is, amelyek a fogszuvasodás gyakori okai.
 
Tanulmányok kimutatták, hogy azok a fogászati termékek, melyek tartalmaznak neem gyökeret, segítenek megelőzni a gingivitist, a fogínygyulladást és a dentális plakkok kialakulását. Antiszeptikus és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkeznek.
 
S vajon milyen az íze? Keserű, de számos terápiás tulajdonsággal rendelkezik. Fokozza az ízérzékenységet.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.