2021. 05. 20. - 10:20

Nem rizikósabb a fogászati kezelés koronavírus idején

Nem rizikósabb a fogászati kezelés koronavírus idején

Nem kockázatosabbak a fogorvosi eljárások a járvány idején, mint egy pohár víz megivása – állapította meg egy új tanulmány.

Bár sokan tartanak a problémától, meglehetősen alacsony annak az esélye, hogy koronavírust kapjunk el a fogorvosi rendelőben.
 
Egy új tanulmány eloszlatja azt a tévhitet, miszerint a betegek és a fogászok egyaránt sokat kockáztatnak a fogászati kezeléssel, mert elkaphatják a fertőzést.
 
Tény, hogy a koronavírus főként légzőcseppek útján terjed - a fogászati ​​eljárásokról pedig ismert, hogy rengeteg aeroszolt állítanak elő. Ez félelmet szül – konkrétan, hogy a fogtisztítás vagy a helyreállító eljárás során a nyál messzire repülhet a fogorvosi szék környezetében.
 
Nem jár nagyobb kockázattal a fogorvosi beavatkozás, mint egy pohár víz megivása a rendelőben
Nem jár nagyobb kockázattal a fogorvosi beavatkozás, mint egy pohár víz megivása a rendelőben
 
Ezért az Ohio Állami Egyetem kutatói arra vállalkoztak, kiderítik, lehet-e a nyál a fröccsenés fő forrása - mintákat gyűjtöttek a személyzettől, a berendezésekről és az aeroszolok által elért egyéb felületekről is, azaz mindenről, ami a fogászati ​​eljárások során érintett lehet.
 
Elemezték a mintákban kimutatott organizmusok genetikai összetételét és megállapították: nem a nyál, hanem a vizet szóró eszközökből származó vizes oldat a fő forrása minden olyan baktériumnak vagy vírusnak, amely jelen van a betegek szájából eredő fröccsenésben.
 
Még ha a tünetmentes páciensek nyálában észleltek is alacsony szintű koronavírust, az eljárásuk során keletkező aeroszolokban nem lehetett kimutatni a Covid-19 jeleit. Lényegében tehát, mikrobiális szempontból a szétspriccelődés tartalma az irodai környezetben meglévő dolgokat tükrözte.
 
„A fogak tisztítása nem növeli jobban a koronavírus-fertőzés kockázatát, mint egy pohár víz elfogyasztása a fogorvosi rendelőben” – jelentette ki Purnima Kumar, az Ohio Állami Egyetem parodontológia professzora.
 
A szakember hozzátette: a tanulmány segít eloszlatni a tévhiteket, s megkönnyíti, hogy az emberek újra nyugodt szívvel járjanak fogorvos.
 
Azt ugyanis fontos tudni: a rossz szájhigiénia – ahogyan a nem megfelelő egészség is - növeli a Covid-19 esélyét.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.