2022. 04. 28. - 10:05

Nincs messze, hogy kifejlesszék a biológiai fogzománcot

Nincs messze, hogy kifejlesszék a biológiai fogzománcot

Napjainkban a fogszuvasodásokat és a zománcsérüléseket szintetikus fehér tömőanyagok segítségével javítják a fogászok. Az új, emberi fogászati ​​őssejteket tartalmazó 3D-s modell mindezt megváltoztathatja.

Fontos lépést tettek a kutatók a biológiai fogzománc kifejlesztése felé. Manapság szintetikus fehér tömőanyagok segítségével javítják a fogszuvasodásokat és a zománcsérüléseket a fogorvosok.
 
Ennek máig nincs természetes alternatívája. Egy új, emberi fogászati ​​őssejteket tartalmazó 3D-s modell azonban a jövőben módosíthat ezen.
 
Kutatása kiemelkedő eredményeit a Cellular and Molecular Life Sciences szaklapban tette közzé Hugo Vankelecom, a Leuven-i Katolikus Egyetem (KU Leuven) professzora, valamint Annelies Bronckaers professzor, a belga Hasselt Egyetem (Uhasselt) munkatársa.
 
Nem kérdés, hogy fogaink rendkívül fontosak a mindennapi tevékenységek során - ilyen az evés és a beszéd, de igen lényegesek önbecsülésünk és pszichológiai jólétünk szempontjából is.
 
Nincs messze, hogy kifejlesszék a biológiai fogzománcot
Nincs messze, hogy kifejlesszék a biológiai fogzománcot
 
Mégis, viszonylag keveset tudunk az emberi fogakról. Ennek egyik oka, hogy bizonyos emberi fogászati ​​őssejteket – a rágcsálókétól eltérően – nehéz laboratóriumban termeszteni.
 
Hugo Vankelecom kutatócsapata az UHasselt-tel együttműködve ezért kifejlesztett egy 3D-s kutatási modellt a fogtüszőből, a ki nem bújt emberi fogakat körülvevő membránszövetből származó őssejtekkel.
 
„Az ilyen típusú 3D-s modellek előnye, hogy megbízhatóan reprodukálják az őssejtek eredeti tulajdonságait. Testünk egy kis darabját úgymond újrateremthetjük a laborban és alkalmazhatjuk kutatási modellként. A fogászati ​​őssejtek használatával más fogsejteket is fejleszthetünk a modellel, például ameloblasztokat, amelyek a zománcképződésért felelnek” – mondta Vankelecom professzor.
 
Biológiai töltőanyag
 
Fogaink nap mint nap ki vannak téve az élelmiszerekből származó savaknak és cukroknak, amelyek károsíthatják a zománcot. Márpedig ez nem tud regenerálódni, ezért szükséges a fogorvosi beavatkozás.
 
A fogorvosnak minden fellelhető üreget ki kell töltenie szintetikus anyagokkal.
 
„Új modellünkben sikerült a fogászati ​​őssejteket ameloblasztokká alakítanunk, amelyek zománckomponenseket termelnek, ami végül biológiai zománchoz vezethet. Ezt a zománcot természetes tömőanyagként lehetne használni a fogzománc helyreállításához" - magyarázza Lara Hemeryck doktorandusz.
 
Hozzátette: ennek előnye, hogy a fogszövet fiziológiája és funkciója természetes módon helyreáll - ez nincs így ellenben a szintetikus anyagok esetében. Kisebb lenne emellett a fogelhalás kockázata, amely szintetikus anyagok használatakor fordulhat elő az érintkezési felületen.
 
A felfedezésnek számos ágazatban nagy hatása lehet.
 
Ezzel a biológiai tömőanyaggal nemcsak a fogorvosok tudnának segíteni pácienseiknek. A 3D cellamodell egyéb szektorokban is alkalmazható lenne.
 
Segíthet például az élelmiszeriparban, azzal, hogy megvizsgálja bizonyos élelmiszerek hatását a fogzománcra, vagy a fogkrémgyártóknak a védelem és ápolás optimalizálása érdekében.
 
„Ezen felül szeretnénk kombinálni a modellt más típusú fogászati ​​őssejtekkel, hogy további fogszerkezeteket, s végül egy teljes biológiai fogat hozzunk létre. Most az ameloblasztokra koncentráltunk, ám új modellünk egyértelműen számos lehetőséget nyit meg a további kutatások és számtalan alkalmazás számára” – összegezte eredményeiket Vankelecom professzor.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.