2018. 07. 17. - 11:10
Okos étel-választás az egészséges fogakért
Mivel szervezetünk egy összetett rendszer, az általunk választott élelmiszerek bizony hatással vannak általános egészségünkre. Mit érdemes ennünk és mit kell inkább hanyagolnunk? Vessünk rá egy pillantást.
Ma már talán senkinek sem kell elmondani, hogy az egészségtelen élelmiszerekkel komoly gondokat okozunk magunknak. Ha cukorban gazdag üdítőket, édesített gyümölcsös italokat vagy tápanyagban szegény élelmiszereket választunk, könnyen kialakul a fogszuvasodás.
Kontrollálnunk kell, mennyi cukrot fogyasztunk – érdemes hát az ételek cimkéit is alaposan megnézni. Jellemzően sok cukor található az üdítőkben, gyümölcslevekben, kekszekben, cukrokban, péksüteményekben.
Fogegészség: előnyös a teljes kiőrlésű gabona és a zöldségek fogyasztása
Ha el akarjuk kerülni a gyakori szuvasodást – s ezzel együtt az ínybetegségek, a potenciális fogvesztés esélyét – okos ételválasztásokra van szükségünk.
A fogak általános egészségéhez leginkább akkor járulunk hozzá, ha az alábbiakat fogyasztjuk.
-Sok vizet iszunk napi szinten
-Változatos élelmiszereket eszünk, vagyis válogatunk mindenből, ami az 5 fő ételcsoportba tartozik: teljes kiőrlésű gabona, gyümölcs, zöldség, sovány fehérje – így a sovány marhahús, bőr nélküli baromfihús, hal; száraz bab, borsó, hüvelyesek.
A rendszeres vízivás ugyanolyan fontos, mint az egészséges ételek
-Alacsony zsírtartalmú és zsírmentes tejtermékeket fogyasztunk
Limitáljuk a nassolnivalót is – ha rágcsálnivalóra vágyunk, jobban tesszük, ha egy kis zöldséget, gyümölcsöt vagy sajtot eszünk. A nyálképződést is elősegítjük velük, melynek hatására a sav kevésbé hat a fogakra – így a fogszuvasodás sem alakul ki olyan egyszerűen.
Az okos ételválasztás mellett természetesen fontos a napi kétszeri fogmosás, fluoridos fogkrémmel és a fogselyem használata.
B.A.