2022. 04. 14. - 10:20

Okozhat a koronavírus elszíneződött fogakat?

Okozhat a koronavírus elszíneződött fogakat?

A Covid-19 fertőzés határozottan hatással lehet a fogak egészségére is. Vannak azonban, akik azt tapasztalják, hogy fogaik elszíneződnek a betegség után. Lehetséges ez?

Mint arról már talán hallhattunk, sajnos a koronavírus nem csupán a légzőszerveket érinti – az egész szervezetre kihathat.
 
A Covid-19-et okozó SARS-CoV-2 vírus az ACE2 nevű receptoron keresztül jut be a véráramba. Ez a receptor olyan, akár a bejárati ajtó - beengedi a vírust a sejtekbe.
 
Nagy mennyiségben található ACE2 receptorral rendelkező sejt a szájban, a nyelven és az ínyben.
 
Okozhat a koronavírus elszíneződött fogakat?
Okozhat a koronavírus elszíneződött fogakat?
 
Vagyis, ha valaki nem gondozza megfelelően száját és fogait, az általában több ACE2-receptorral is rendelkezik, s ez tovább erősíti a kapcsolatot a koronavírus és a száj egészsége között.
 
Elszíneződhetnek a fogaink?
 
A fogak elszíneződése nem számít közvetlenül ismert jelenségnek koronavírus esetén.
 
Ugyanakkor, egyes jelentések szerint azok a gyógyszerek, amelyekkel kezelik a Covid-19-et, eredményezhetnek sárga fogakat, vagy elszíneződést. Jó példa rá a doxiciklin antibiotikum, amelyről ismert, hogy lehet ilyen hatása.
 
Míg azonban az antibiotikumok nem kezelik az olyan vírusokat, mint a SARS-CoV-2, a bakteriális fertőzéseket, így például a tüdőgyulladást igen – utóbbi a koronavírus mellékhatásaként fordulhat elő.
 
Amennyiben gyógyszert kell szednünk koronavírusra, egyeztessünk orvosunkkal a kockázatokról.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.