2023. 09. 25. - 09:20

Óriási precizitást ígér a fogászati robot a fogimplantációban

Óriási precizitást ígér a fogászati robot a fogimplantációban

Az Egyesült Államokban már használják egyes fogászati rendelők a robotot, amely elképesztő preciztásának köszönhetően jelentősen megkönnyíti a dolgukat.

Ha belépünk egy fogászatba, első pillantásra általában a szokványos eszközökkel szembesülhetünk. Több New York-i rendelőben azonban már robottal is lehet találkozni, amelyet a fogászati implantátumok készítéséhez szükséges mérésekhez is használnak a szakemberek.
 
Egyelőre tíz körüli az ilyen rendelők száma, ám ez folyamatosan növekedhet.
 
A fogászati robot nem kis precizitást ígér az implantációs műtéteknél (is).
 
A legújabb technológiát a Yomi Dental Robot biztosítja, amely kiváló pontosságot nyújt helytérképezési technológiájával, illetve azzal, hogy együtt mozog a pácienssel.
 
Óriási precizitást ígér a fogászati robot a fogimplantációban
Óriási precizitást ígér a fogászati robot a fogimplantációban
 
A robotkar fájdalommentesen csatlakozik a pácienshez. Stabilan célozza meg, hová kell kerülnie a fúrónak a műtét során.
 
Korábban ezt a munkát maga a sebész végezte volna. A robot alkalmazása azonban megszünteti a lehetőségét annak is, hogy a páciens elmozduljon az eljárás során, hiszen vele mozog.
 
A robot ismeri a pontos elhelyezést, a tájolást és meghatározza a méreteket, ahová az implantátumot bevágják.
 
A Yomi-t már használó fogászok szerint a robot olyan, akár egy extra csapattag – nem helyettesíti senkinek a munkáját, de komoly segítséget jelent számukra.
 
Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (FDA) 2016-ban engedélyezte a gép használatát műtétre, majd 2020-ban további beavatkozásokra.
 
A fogorvos elkészíti a beavatkozás tervét, a mesterséges intelligencia pedig segít abban, hogy nem engedi az orvost előrehaladni a műtéttel, amíg nem minden a terv szerint történik.
 
A technológia szépségét adja az is, hogy a páciens szintén láthatja, miről beszél a fogásza, vagyis sokkal inkább átláthatja a saját kezelését.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.