2018. 12. 20. - 10:55

Óva intenek a fogászok a saját készítésű fogszabályzóktól

Óva intenek a fogászok a saját készítésű fogszabályzóktól

Napjainkban a 3 dimenziós nyomtatás lehetővé teszi, hogy akár fogszabályzót is készítsünk önállóan. A szakorvosok azonban azt ajánlják, olcsóbbsága és könnyebb beszerezhetősége ellenére válasszuk a professzinális utat. 

A 3 dimenziós nyomtatás korában ma már az is megvalósítható, hogy valaki fogszabályzót készítsen el saját kezűleg.

Néhány évvel ezelőtt nyilvánosságra került egy főiskolás diák munkája, aki 3 dimenziós nyomtatással valóban létrehozott egy ilyen eszközt – s nem sokkal később a közösségi médiában megjelentek a hirdetések is, melyek saját készítésű fogszabályzókat kínáltak, kihagyva a fogorvost.

S miközben a gondolat csábító, a Herman Ostrow Fogászati Iskola szakemberei óva intenek az efféle megoldásoktól: mint mondják, nagyon fontos a szakértő orvos, hiszen a fogak felmérése és a pontos szabályzás érdekében szükség van a segítségükre.

Ma már 3 dimenziós nyomtatással is készülhet fogszabályzó - de érdemes a profit választani

Ma már 3 dimenziós nyomtatással is készülhet fogszabályzó 

Itt ugyanis nemcsak az esztétikum lényeges: a megfelelő rágást biztosítani kell. A fogspecialista úgy alkotja meg a fogszabályzót, hogy az nem csupán a szép mosolyt garantálja, hanem az egészséges harapást is. Arra is gondolnak, miként változhat a mosoly az elkövetkező 30 vagy 40 évben.

Tény, hogy az orvost gyakran kell látogatni, mialatt viseljük a fogszabályzót. Neki ugyanis tudnia kell, hogyan áll a folyamat, szükség van-e módosításokra. A pontos röntgen ugyancsak fontos, mellyel fel lehet mérni, van-e a páciensnek ínybetegsége vagy nagyobb szuvasodása.

Aki saját készítésű fogszabályzót ajánl, de röntgen felvételt nem, ott felmerül a kérdés, mennyire megbízható az eljárás.

A röntgennel számos problémát ki lehet szúrni, például a beékelődött fogakat is. Sőt: kifejezetten ijesztő, mennyi minden derülhet ki a felvétel alapján, amire normális esetben nem is gondolnánk.

A saját készítésű fogszabályzóknak az ára is csábító: 2 ezer dollár körül mozog Amerikában, miközben egy hagyományosé 5 ezer és 8 ezer közötti. Ezek a szabályzók mindenképp enyhébb esetek korrigálása lehetnek alkalmasak.

Szakemberek mindenesetre azt javasolják: szakorvossal készíttessünk fogszabályzót, mert olyan, nem diagnosztizált betegségek és problémák is fennállhatnak, amelyeknél egy nem professzionális szabályozó eszköz súlyosbíthatja a helyzetet.

László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.