2021. 02. 18. - 10:35

Pandémia - A száj és a fogkefe megfelelő tisztán tartása is fontos!

Pandémia - A száj és a fogkefe megfelelő tisztán tartása is fontos!

Mivel a koronavírus a szájban gyűlik össze, a megfelelő szájhigiénia fenntartása nemcsak a szuvasodás és az ínyproblémák, hanem a vírus megelőzése szempontjából is fontos.

Talán mondani sem kell: a gondos szájápolással számos problémát megelőzhetünk. A fogmosás rendszeressége, a fogselymezés és a cukros ételek kerülése sokat tesz azért, hogy megelőzzük a fogszuvasodást, az ínybetegséget és egyéb állapotokat.
 
Hogyan tartsuk fenn a száj egészségét?
 
Fontos tehát, hogy naponta legalább kétszer 2 percig mossunk fogat, fluoridos fogkrémmel. Számos típus nátrium-lauril-szulfátot tartalmaz, amely egyesek számára irritáló lehet, ugyanakkor kutatók kimutatták: alkalmazása csökkenti a koronavírus esélyét.
 
A fogselymezés szintén ajánlott naponta, valamint az antiszeptikus szájöblítő használata – lényeges, hogy utóbbinak 1,5 százalékos hidrogén-peroxid alapja legyen.
 
A fogak rendszeres és körültekintő tisztántartásával a betegség is megelőzhető
A fogak rendszeres és körültekintő tisztántartásával a betegség is megelőzhető
 
A rendszeres fogorvosi ellenőrzés a járvány idején valószínűleg sokaknál késik. Ezért a megfelelő szájhigiénia otthon minden eddiginél fontosabbá vált.
 
Mit tehetünk még?
 
Előzzük meg a szájban kialakuló problémákat azzal, hogy csökkentjük vagy teljesen megszüntetjük alkohol- és dohányfogyasztásunkat.
 
Együnk egészségesen, kevés kemény és ragadós, tapadós ételt fogyasszunk, mert ezek könnyen a fogakban maradnak.
 
Ha valamilyen probléma merül fel, azt ne halogassuk. Sürgősebb esetekben mindenképp ellát a fogorvos, s egy komolyabb gond kialakulásának megelőzése igen fontos.
Éljünk az online konzultáció lehetőségével, amelyet ma már több fogorvos is biztosít.
 
Tisztítsuk és fertőtlenítsük a fogkefét is!
 
Sokan nem is realizálják, hogy fogkeféjük bizony nem kevés baktériumot, vért és nyálat gyűjthet be. A fogkefe nem megfelelő gondozása nemcsak rossz szájhigiéniát eredményez az idő múlásával, hanem fertőző betegségeket is terjeszthet – így a koronavírust is.
 
Az a vírus a felületeken több mint 3 napig megmaradhat, ez érvényes a fogkefékre is. Vagyis, érdemes őket naponta fertőtleníteni – áztassuk a sörtéket 0,5 százalékos hidrogén-peroxidban 15 percig. Ez az oldat nagyjából 1 perc alatt elpusztítja a koronavírust. Legyünk azonban biztosak abban, hogy fogmosás előtt alaposan kiöblítettük a fogkefénket.
 
Ne feledjük ezen kívül gyakran cserélni: az eldobható fogkefét, illetve az elektronikus fogkefe fejét minden 3-4 hónapban cserélni kell.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.