2020. 03. 03. - 11:05

Plakk-azonosító fogkrém előzheti meg a stroke-ot?

Plakk-azonosító fogkrém előzheti meg a stroke-ot?

Kutatók évtizedek óta sugallják, hogy lehet kapcsolat az orális egészség és az egész szervezetet érintő gyulladásos betegségek között. Ezért plakk-azonosító fogkrém kifejlesztésén dolgoznak.

Évtizedek óta sejtetik a kutatók, hogy a száj- és a fogászati egészség összefüggésbe hozható a gyulladásos betegségekkel, melyek a teljes testet érintik – ilyen a szívroham és a stroke is.
 
A gyulladás igencsak részt vesz az atherosclerosis patogenezisében, s pontosan mérhető nagy érzékenységű C-reaktív fehérjével (hs-CRP), mely egy érzékeny marker a szívroham és a stroke jövőbeni kockázatának megítéléséhez.
 
Most a kutatók úgy döntöttek, kísérletet tesznek egy hatékony eszköz kifejlesztésére. A Floridai Atlanti Egyetem Schmidti Orvostudományi Főiskola, a Marshfield Klinikai Kutatóintézet és a Wisconsini Egyetem Orvostudományi és Közegészségügyi Iskolájának kutatói együttműködtek egy, a a szájüreg és a szisztémás gyulladás közötti összefüggés (COHESION) randomizált kísérleten.
 
A jövőben készülhet plakk-azonosító fogkrém, mely segít a betegségek megelőzésében
A jövőben készülhet plakk-azonosító fogkrém, mely segít a betegségek megelőzésében
 
Ennek célja az volt, hogy felfedezzenek egy plakk-azonosító fogkrémet, mely csökkenti a hs-CRP szintjét. A találmány a Plaque HD® nevet kapta.
 
A vizsgálat során valamennyi randomizált alany ugyanazt a fogmosási protokollt kapta, s 30 napra elég fogkrémet is adtak nekik, amelyek egy része tartalmazott Plaque HD®-t, másik részük pedig placebót. A hs-CRP értékeléséhez a szinteket Quest Diagnostics segítségével mérték, enzimhez kapcsolt immunszorbens módszerrel.
 
„A jelenlegi eredmények hasonlóak a korábbi pilot eredményeihez” – mondta el Charles H. Hennekens, M.D., Dr.P.H., vezető szerző, a FAU Schmidt Orvostudományi Főiskola vezető tudományos tanácsadója.
 
„Annak eldöntéséhez azonban, hogy a plakk-azonosító fogkrém csökkenti-e a szívrohamot és a stroke-ot, nagy, megfelelő méretű és időtartamú, randomizált vizsgálat szükséges. Ezek az eredmények erősebb indokot adnak az ilyen vizsgálatok elvégzéséhez. Ha pozitívak, jelentős klinikai és közegészségügyi következményekkel járhatnak, s nagy lehetőség van bennük”- tette hozzá a kutató.
 
Az eredmények alapján Hennekens és a FAU, valamint a Wisconsini Egyetemi Orvostudományi és Közegészségügyi Iskola munkatársai kutatás-támogatási javaslatot készítettek a Nemzeti Egészségügyi Intézetekhez (NIH).
 
Az ajánlott randomizált vizsgálat során megvizsgálják, hogy a Plaque HD® csökkenti-e az atherosclerosis előrehaladását a koszorúérben és a nyaki artériákban, amelyeknek a szisztémás gyulladás lényeges előfutára.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.