2022. 02. 10. - 09:45

Rágógumi segíthet csökkenteni a koraszülés kockázatát?

Rágógumi segíthet csökkenteni a koraszülés kockázatát?

A fogínybetegséget már korábban összefüggésbe hozták a koraszülés fokozott kockázatával – egy új kutatás szerint azonban a cukormentes - xilites - rágógumi rágása a várandósság alatt csökkentheti a rizikót.

Mérsékelheti a cukormentes rágógumi a koraszülés kockázatát. A fogínybetegség régóta összefüggésbe hozható a koraszülés fokozott esélyével, s most egy új kutatás azt sugallja: a cukormentes, xilittel készülő gumi rágása csökkentheti a rizikót a terhesség során.
 
A vizsgálatot az afrikai Malawiban végezték – az ország egyike azoknak, ahol a koraszülések aránya a legmagasabb.
 
A szakértők felhívják a figyelmet: túl korai lenne állítani, hogy minden várandós nő kezdjen el xilites rágógumit rágni, megelőzendő a koraszülést.
 
Tény, hogy évente nagyjából 15 millió baba születik a terhesség 37. hete előtt – sőt, ez a szám egyre növekszik az Egészségügyi Világszervezet szerint. A túl korán született csecsemők születéskor és későbbi életükben is több egészségügyi problémára számíthatnak, mint a megfelelő időben érkezők.
 
A cukormentes, xilittel készülő gumi rágása csökkentheti a rizikót a terhesség során
A cukormentes, xilittel készülő gumi rágása csökkentheti a rizikót a terhesség során
 
Korábban nem voltak túlságosan sikeresek a koraszülés kockázatát csökkentő beavatkozások azonosításában, így ez az egyszerű, meglehetősen olcsó beavatkozás, az alacsonyabb erőforrások a világon az egyik legmagasabb koraszülési arány esetében meglehetősen figyelemre méltó - mondta dr. Blair Wylie, a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center anyai-magzatgyógyászati ​​igazgatója.
 
Hozzátette: a módszer életeket menthet meg az alacsonyabb jövedelmű helyeken, amelyek világszerte aránytalanul nagy terhet viselnek a koraszülés miatt.
 
A xilit ismerten csökkenti a gyulladást és javítja a száj egészségét magyarázta dr. Kjersti Aagaard, a tanulmány szerzője, az anya- és magzatgyógyászat professzora, a houstoni Texas Children's and Baylor College of Medicine szülészeti és nőgyógyászati ​​osztályának alelnöke.
 
„A száj egészsége szorosan összefügg a test többi részének egészségével emelte ki. - A koraszülés kihívást jelentő probléma, ez pedig egy nagyon jó, tudományon alapuló, egyszerű beavatkozás.”
 
A tanulmány 10 éven keresztül zajlott, több mint 10 ezer nő bevonásával nyolc malawi egészségügyi központban. Valamennyiüket tájékoztatták a megfelelő szájápolásról és a koraszülés megelőzésének egyéb módjairól. A nők felét arra is megkérték, hogy a terhesség alatt naponta egyszer vagy kétszer rágjanak xilit gumit 10 percig.
 
Azok a várandós nők, akik rágtak xilites rágógumit, kisebb valószínűséggel szültek korán, összehasonlítva őket azokkal, akik csak az oktatást kapták meg - 12,6 százalék áll a 16,5 százalékos koraszüléssel szemben.
 
Mi több, a rágógumit rágó anyukák esetében kevesebb csecsemő súlya volt születéskor 2,50 kiló vagy annál kevesebb - derült ki a tanulmányból. Ezek nőknél a szájüregi egészséget illetően is javulást tapasztaltak.
 
A tanulmányban részt nem vevő szakértők arra is figyelmeztettek, hogy ezen eredmények nem általánosíthatók a nők más csoportjaira, de megjegyezték: a rossz szájhigiénia és a koraszülés közötti kapcsolat jól megalapozott.
 
A xilit megváltoztathatja a száj mikrobiómát, egészségesebb fogínyhez, kevésbé szisztémás gyulladáshoz, ezáltal kevesebb koraszüléshez vezet – szögezte le dr. Wylie.
 
Dr. Cynthia Gyamfi-Bannerman, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem szülészeti, nőgyógyászati ​​és reproduktív tudományok professzora és elnöke egyetért a fentiekkel.
 
Mint mondta, bebizonyosodott, hogy a rágógumi ezen típusa csökkenti a fogszuvasodást - az összefüggés a fogágy egészsége és a koraszülés között pedig mindig felmerült az évek során.
 
„A fogak egészsége valószínűleg az egészséges várandósság fontos része. A terhes nőknek fontos továbbra is rendszeresen járniuk fogorvosukhoz, komolyan kell venniük a szájhigiéniát a terhesség alatt” – jegyezte meg dr. Cynthia Gyamfi-Bannerman.
 
A következő lépés a kutatók szerint az, hogy a világ más részein is végezzenek hasonló vizsgálatokat - így például az Egyesült Államokban. Ez segít meghatározni, hasznos lenne-e a beavatkozás olyan helyeken, ahol a szájhigiéniához kötődő koraszülések aránya alacsonyabb.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.