2021. 04. 13. - 10:35

Rájöttek, miként érzékelik a fogak a hideget

Rájöttek, miként érzékelik a fogak a hideget

Kiderült, hogy egy bizonyos ioncsatorna működik molekuláris hidegérzékelőként a fogakban - amely új módszerrel szolgálhat a fogfájás kezelésében.

A fogszuvasodással küzdő emberek számára a hideg italok elfogyasztása maga a gyötrelem.
 
A kutatók most rájöttek: ezek a személyek egyedi fájdalmat éreznek – egy, TRPC5 nevű ioncsatorna működik molekuláris hidegérzékelőként a fogakban, s ez új módszert szolgáltathat a fogfájás kezelése és a gyógyszerfejlesztés terén.
 
David Clapham, a Howard Hughes Orvosi Intézet (HHMI) alelnöke és tudományos főtisztviselője kutatócsapatával határozta meg az érintett molekuláris és sejtes szereplőket a fogak hidegérzékelésében.
 
A fogszuvasodással vagy fogérzékenységgel küzdőket rosszul érinti a hideg étel vagy ital
A fogszuvasodással vagy fogérzékenységgel küzdőket rosszul érinti a hideg étel vagy ital
 
Embereknél és az egereknél ugyanúgy az odontoblasztoknak nevezett fogsejtek tartalmaznak hidegérzékeny fehérjéket. Ezen sejtek jelei végül komoly fájdalomérzetet okozhatnak az agyban - fejtették ki a szakemberek a Science Advances szaklapban.
 
A tanulmány magyarázatot ad arra, miként is enyhíti a fogfájást egy régi, hagyományos házi praktika.
 
A szegfűszegolaj fő összetevője olyan szert tartalmaz, amely blokkolja a hidegérzékelő fehérjét – mondta el
Katharina Zimmermann, elektrofiziológus, a németországi Erlangen-Nürnberg Friedrich-Alexander Egyetem munkavezetője.
 
Ha sikerül olyan gyógyszereket kifejleszteni, amelyek ezt az érzékelőt célozzák meg, azok jóval hatékonyabban küszöbölhetik majd ki a fogak hidegérzékenységét. Amennyiben ugyanis már megvan a molekula, amelyet meg kell célozni, lehetőség van a kezelésre is – tette hozzá a szakember.
 
László Adrienn
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.