2020. 10. 01. - 11:05

Repedt fogak – a koronavírus mellékhatásai?

Repedt fogak – a koronavírus mellékhatásai?

Fogorvosok szerint új, aggasztó tendencia figyelhető meg a koronavírussal összefüggésben: több lett a repedezett, törött fog.

Meghökkentő dologra figyeltek fel a fogorvosok a koronavírussal összefüggésben. Az álmatlan éjszakák és a gyomorproblémák gyakori jelei a stressznek – ám a fogcsikorgatás is az. 
 
A rendkívül rossz szokás károsítja és eltörheti a fogakat, s egyre több embert késztethet a fogorvosi rendelő felkeresésére.
 
Dr. Todd Bertman, New York-i fogorvos elmondta: sokkal több törött, repedt foggal találkoztak az utóbbi időben, mint ami általában jellemző - 30-35 százalékos növekedés figyelhető meg az esetek számában.
 
A koronavírus mellékhatása lehet a fogcsikorgatás - mely komoly gondokat okozhat
A koronavírus mellékhatása lehet a fogcsikorgatás - mely komoly gondokat okozhat
 
Az egészségügyi irányelveket követve a fogorvosok is bezártak a koronavírus-járvány felfelé ívelő időszakában, s csak a sürgősségi eseteket látták el. Online fogorvosi ellátást azonban biztosítottak, s már ekkor találkoztak a repedt fogak problémájával. A rendelők újranyitásakor pedig számos páciens érkezett ezzel a problémával.
 
Az okot minden valószínűség szerint az emelkedő stressz-szintekben kell keresni – mondta el Avina Paranjpe, a Washington Egyetem Fogorvostudományi Iskolájának gyökérkezelésben jártas professzora.
 
Az emberek ugyanis változó állásigényekkel, gazdasági jellegű félelmekkel, be nem teljesedő társadalmi igényekkel és átfogó orvosi problémákkal küzdenek a járvány hatására.
 
A koronavírus jelenléte komolyan megterheli az embereket, erős érzelmi reakciókat kiváltva felnőttekből és gyermekekből egyaránt. Ezeknek pedig fogászati következményei is vannak.
 
A repedt, törött fogakkal érkező páciensek gyakran fejfájásról és állkapocs fájdalomról számolnak be – jegyezte meg Bertman. Ez azt sugallja, hogy a szorongásból eredően fogcsikorgatás, izomgörcsök és az izom stressz állapota következik be.
 
Mindehhez hozzájárul, hogy az embereknek hirtelen otthon kellett kialakítani „munkaállomást”. A körülmények pedig nem mindenhol adottak. Sokan ülnek kényelmetlen, egész napos munkára alkalmatlan széken, nem megfelelő viszonyok között, s mindez a tartásunkra nézve is komoly problémát jelent.
 
A rossz testtartás fájdalomhoz vezethet az állkapocs ízületében és az állkapocs mozgását szabályozó izmokban is. A fogcsikorgatás pedig egyébként sem ritka dolog, ám a pácienseknek csupán a fele van tisztában ezen szokásával.
 
A szakemberek azt javasolják: mindenképpen csökkentsük a stresszt mindennapjainkban. Tehetjük ezt meditációval, légzőtechnikákkal, jógázással, bármivel, ami éppen a jelenben tart bennünket. Nyújtsunk, tornázzunk.
 
A fogcsikorgatás ellen egyébként az éjszakai, szájba helyezhető eszköz is segíthet.
 
A fogorvosok megjegyzik: semmiképp sem célszerű magunkat diagnosztizálni és online rendelt eszközökkel próbálkozni, mert nagyobb gondot okozhatunk, mint ami már fennáll. Mindig forduljunk szakemberhez.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.