2020. 03. 17. - 10:35

Rés a fogak között – mi az oka és ártalmas-e?

Rés a fogak között – mi az oka és ártalmas-e?

A diasztéma orvosi kifejezéssel a fogak közötti rést jelenti. Előfordul gyerekeknél és felnőtteknél is. Miért alakul ki azonban és mit kell tudni róla?

Bizonyára láttunk már olyan embert, akinek rés van a fogai között és ez látványos is – a jelenség orvosi neve diasztéma, amely a fogak között kialakult, 0,5 milliméternél nagyobb távolságot jelenti.  Sok gyermeknél látni, de felnőtteknél is megfigyelhető. A gyerekeknél jellemzően bezárul a rés, amikor tartós fogaik előbújnak.
 
A diasztémra nem ártalmas, s a kezelés sem feltétlenül szükséges annak eltüntetésére. Ám ha valakit zavar a megjelenése, van lehetőség a rés szűkítésére.
 
Mi a diasztéma oka?
 
A fogak közötti rés meglehetősen gyakori felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt. Több okból jelentkezhet. Ezek az alábbiak.
 
A fogak közötti rést ma már helyre lehet hozni
A fogak közötti rést ma már helyre lehet hozni
 
1.A fogak mérete az állkapocshoz képest
 
Ha az ember fogai viszonylag kicsik az állkapocshoz mérten, rések jelennek meg a fogak között. Az állkapocs és a fogak mérete genetikai dolog, ez az egyik oka annak, hogy a diasztéma családi vonás is lehet – több embernél is előfordulhat ugyanabban a famíliában.
 
2.Hiányzó vagy alulméretezett fogak
 
Amennyiben néhány fog hiányzik vagy kisebb a többinél, szintén kialakulhat a diasztéma. Ez gyakran a felső oldalsó metszőfogakat jellemzi, illetve a két elülső fog mindkét oldalát. Ha a felső oldalsó metszőfogak hiányoznak vagy meglehetősen kicsik, rés jelentkezhet a két elülső fog között.
 
3.Túlméretezett labialis frenum
 
A labialis frenum az a szövet, amely a felső ajkak belső részétől az ínyig terjed a felső első fogak felett. Ha ez a szövet túl nagy, az szintén rést alakít ki ezen fogak között.
 
4.Ínybetegség
 
A fogak „vándorlása” az előrehaladott ínybetegség jele lehet. Ha valakinek ilyen problémája van, a gyulladás károsítja a fogakat támogató csontot – a fogak lazává válnak és rés jelenik meg.
 
5.Helytelen nyelési reflex
 
Amikor a nyelési reflex helyesen megy végbe, a nyelvet a száj tetejéhez nyomja. Akad azonban, aki a nyelvét az elülső fogaihoz nyomja nyeléskor. Idővel ez az állandó mozdulat előre tolja a fogakat és kialakul a rés közöttük.
 
6.Különféle szokások
 
A hüvelykujj- és ajakszopás, a nyelv helytelen eltolása és hasonló szokások nyomást gyakorolhatnak az első fogakra, előre tolva azokat, mely szintén diasztéma kialakulását eredményezi.
 
7.Az elülső fogak elvesztése
 
A gyermekeknél jelentkezhetnek átmeneti diasztémák, amikor elülső fogaik – a tejfogak – kiesnek. A tartós fogak megjelenésekor ezek általában bezáródnak. Mindez a kicsiknél a normális fejlődési folyamat része, s nincs szükség kezelésre.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.