2023. 12. 14. - 08:45

Robotok segíthetnek a fogmosásban – alvás közben

Robotok segíthetnek a fogmosásban – alvás közben

Belegondoltunk már, milyen gyakran mosunk fogat? Az alaposságban és hatékonyságban ma már robot is segíthet, méghozzá alvás közben.

Mindenki hallhatta, olvashatta már a tanácsot, hogy naponta legalább kétszer, összesen két percig szükséges fogat mosni.
 
Az elvárt mennyiséget, de a fogmosás minőségét sem tartja be ugyanakkor az emberek jelentős része. A 2 perces fogmosást sem ellenőrizik, nem túl gyakori, hogy valaki időzítőt használjon a fogmosáshoz.
 
Mi lenne azonban, ha létezne egy alakváltó robot mikroraj, amely egyben képes lenne kezelni a fogmosást, a fogselymet és az öblítést is?
 
Gyönyörű fogak - robotsegítséggel
Gyönyörű fogak - robotsegítséggel
 
Nos, ez ma már a valóság: a Pennsylvaniai Egyetem multidiszciplináris csapata fejlesztette ki a technológiát, amely új, kihangosítással ellátott módszert kínálhat a fogmosás és fogselyem időigényes, ám kritikus napi elvégzésére.
 
Mini robotok a fogtisztításért
 
A Pennsylvaniai Egyetem kutatói olyan robotot készítettek, amely alvás közben is képes megtisztítani a fogakat. Ultrahangos érzékelőt használ a fogakon lévő lepedék felhalmozódására.
 
Amint észleli azt, apró robotok raját küldi ki, hogy célba vegyék a problémát. A mini robotok a nyálban természetesen megtalálható enzimek segítségével feloldják a lepedéket.
 
Nem kérdés, a rendszer forradalmasíthatja a fogmosás módját. Képzeljük csak el el, hogy minden reggel olyan fogakkal ébredünk, amelyeket egy robot tisztított meg alvás közben. Nem kell többé aggódni,  hogy lefekvés előtt esetleg elfelejtettünk fogat mosni!
 
Robot, ami fogselymez is
 
Ez a mini robot nem csak a fogaikat tisztítja. Fogselymezéssel is szolgál. Vagyis, nem kell többé küzdeni a fogselyem megfelelő kezelésével – és emlékezni sem szükséges arra, hogy ezt minden nap megtegyük.
 
Valóban szükségünk van robotra a fogtisztításhoz?
 
Sokaknak nem, ez tény. Ott vannak azonban az idős embereknek, vagy az olyan betegségekben szenvedők, mint például ízületi gyulladás vagy a kézügyesség elvesztése. Ezek az állapotok nehézséget okoznak, ha az ember meg akar fogni egy fogkefét vagy használni szeretné a fogselymet. Ilyen esetekben nagyon is jól jöhet egy robot.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.