2021. 06. 15. - 10:20

Rossz háttérrel előbb jönnek ki a gyermekek őrlőfogai?

Rossz háttérrel előbb jönnek ki a gyermekek őrlőfogai?

Meglepő felfedezést tett egy kutató a gyermekek őrlőfogaival kapcsolatban: azok megjelenése bizonyos családi és környezeti tényezőkkel is összefügg.

Nagyon úgy tűnik, cseppet sem mindegy a fogak szempontjából, mit tapasztal meg élete korai szakaszában egy gyermek.
 
Allyson Mackey idegtudós pályája elején kezdett el gondolkodni az őrlőfogakon: az agy fejlődését kutató szakembereként azt akarta tudni, vajon ezen fogak megjelenése jelezheti-e a gyermekek korai érését.
 
Mint kifejtette, régóta aggódott amiatt, hogy amennyiben a gyermekek túl gyorsan nőnek fel, az agyuk túl hamar érik, s korábbi életkorban elveszíti a rugalmasságát – vagyis akár tanulási gondjaik is lehetnek az iskolában, szemben az ugyanolyan korú társaikkal.
 
Számos gyermek őrlőfogai előbb jelennek meg a vártnál - korábban érnek
Számos gyermek őrlőfogai előbb jelennek meg a vártnál - korábban érnek
 
A felgyorsult fejlődésminta természetesen nem általánosítható - nem mondható, hogy mindenkire jellemző – ám a kutató megállapította, hogy az alacsonyabb jövedelmű családokból származó, és/vagy rossz tapasztalatokat hozó, stresszhelyzeteket átélt kiskorúaknál jellemzően előbb alakulnak ki a tartós őrlőfogak.
 
Allyson Mackey úgy gondolta, egy skálázható, objektív módszer - egyfajta fizikai megnyilvánulás – segíthet előrejelezni, miként reagálnak a világukban jelentkező stresszre a gyermekek.
 
Az első állandó őrlőfogak kitörésének ideje egy ilyen jelnek bizonyult.
 
Az idegtudós a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban tette közzé felfedezését Cassidy McDermott doktorandusszal, valamint a Penn Állami Egyetem Fogorvosi Iskola és a Missouri-Kansas Város Egyetem munkatársaival együtt.
 
Kutatásuk kimutatta, hogy azoknak a gyermekeknek, akik hátrányosabb háttérből érkeznek, korábban jelennek meg tartós őrlőfogaik.
 
Az eredetileg egy kisméretű tanulmányból származó, illetve egy országosan reprezentatív adatkészlet felhasználásával megismételt megállapítások összhangban vannak a felgyorsult fejlődés szélesebb mintájával – mely gyakran tapasztalható a korai életkorban jelentkező stressz esetén.
 
„Nagyon fontos megérteni, miként azonosítható a korai érés – mondta Mackey. – Jelenleg arra támaszkodunk, hogy látjuk, mikor érik el a gyermekek a pubertáskort - ami azonban talán már késő néhány, jelentőséggel bíró beavatkozáshoz.”
 
Ha azonban mindenféle erőfeszítés és költség nélkül észrevehető, hogy a gyermek korábban éli meg ezt az érést, több módon is segíteni lehet neki a megfelelő fejlődésben – tette hozzá a szakember.
 
L.A.
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.