2019. 10. 17. - 10:50

Segíthet a tojás az érzékeny fogakon?

Segíthet a tojás az érzékeny fogakon?

Napi egy alma a betegséget távol tartja – szól a mondás. De vajon a fogak esetében igaz, hogy napi egy tojás segít a fogérzékenységen?

Előfordult már, hogy hanyagoltuk a hideg vagy meleg ételeket, italokat, csak mert érzékeny a fogunk? A fogérzékenység azonnal figyelmet kíván – a károsodott fogzománc lehet az egyik fő oka.
 
Nem szabad úgy tenni, mintha mi sem történt volna, fontos foglalkozni a problémával.
 
Az olyan élelmiszerek, mint a desszertek vagy édességek, a savas italok – például narancs vagy citromlé, üdítő, savanyúság, alkohol – károsíthatják a fogzománcot. 
 
Napi egy tojás elfogyasztása a fogérzékenységet is gátolja
Napi egy tojás elfogyasztása a fogérzékenységet is gátolja
 
Ahogyan azonban egyes ételek ártalmasak, mások segíthetnek helyreállítani a zománcot, elősegítve a fogak ásványiságát. Ezek egyike a tojás – ezért érdemes rendszeresen fogyasztani, ha eddig még nem tettük.
 
Hogyan segít a tojás?
 
A tojás kiváló kalcium-, fehérje-, D- és A-vitaminforrás. Ezek mindegyike elősegíti az egészséges fehérjekészlet fenntartását. Ez az élelmiszer arra is tökéletes, hogy megelőzze a pH-szint csökkenését, amely mérsékeli savas ételek, például a narancs, a citrom és a savanyúság hatását.
 
Hozzájárul a zománckárosodás akadályozásához. Tanulmányok szerint a tojás a fogszuvasodás és a plakk-formálódás megelőzésében is partner.
 
Szakemberek szerint naponta egy tojás kiváló az egészségre nézve, s nem emeli jelentősen a koleszterinszintet. Vagyis napi egy tojás elfogyasztása nemcsak megelőzi a fogérzékenységet, hanem értékes tápanyagokkal is ellátja a szervezetet.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.