2020. 07. 07. - 10:30

Szájszárazság – Mi okozza és hogyan segíthetünk rajta?

Szájszárazság – Mi okozza és hogyan segíthetünk rajta?

Fogászati problémáink mellett olykor a szánk gondjai is okozhatnak kellemetlenségeket. Mi váltja ki a szájszárazságot, milyen mellékhatásokkal jár és hogyan kezelhető?

Ha gondjaink vannak a szánkban, nem feltétlenül csak a fogainkra kell gondolnunk. A szájszárazság is kellemetlen probléma, mely mellékhatásokkal járhat.
 
Xerostomia néven is ismert és olyan állapotot jelöl, melyben a szervezet nyálmirigyei nem képesek elegendő nyáltermelést biztosítani a száj alapos megnedvesítéséhez. Ennek számos oka lehet, beleértve az öregedés természetes folyamatát és bizonyos gyógyszerek alkalmazását.
 
Ritka esetekben a szájszárazság a nyálmirigyekkel kapcsolatos speciális problémák miatt alakul ki.
 
A szájszárazság számos okból előfordulhat
A szájszárazság számos okból előfordulhat
 
Miért számít a szájszárazság?
 
A nyál nem csupán arra való, hogy segítsen lágyítani és lenyelni az ételt. Megelőzi a fogszuvasodást, mivel lemossa a fogakról az ételmaradékokat, korlátozva a baktériumok növekedését. Semlegesíti a baktériumok által termelt károsító savakat is.
 
A nyál javíthatja bizonyos élelmiszerek ízlelési képességét és javítja az emésztést, miközben könnyíti a rágást és a nyelést.
 
Ha azonban a szájban nem termelődik elegendő nyál, az negatívan befolyásolja az ételek élvezetét. Az elégtelen nyálmennyiségnek komoly hatása van a fogak és az íny egészségére.
 
A szájszárazság tünetei
 
A szájszárazság többféle tünettel járhat.
 
-Szárazság vagy tapadás érzet a szájban
-Sűrű vagy nyúlós nyál
-Rossz lehelet
 
-Problémás beszéd, rágás és nyelés
-Rekedtség vagy torokfájás
 
-A fogpótlások problémás viselése
-Barázdált vagy száraz nyelv
-Az ízlelés változásai
-A rúzs a fogakhoz tapad
 
A szájszárazságnak számos különféle oka lehet. Az alábbiak mind okozhatják.
 
-Bizonyos gyógyszerek: számos vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszer válthat ki szájszárazságot. A leggyakrabban a szorongás, magas vérnyomás és depresszió kezelésére használt orvosságok. A fájdalomcsillapítók, izomlazító szerek, dekongesztánsok és egyes antihisztaminok szintén szájszárazságot okozhatnak.
 
-Horkolás: ha az ember a száján keresztül horkol, szájszárazságot tapasztalhat.
 
-Természetes öregedés: sokan kezdenek szájszárazságot érzékelni, amint idősebbek lesznek. Ennek oka lehet az, ahogyan a szervezet feldolgozza a gyógyszereket. A nem megfelelő táplálkozás vagy bizonyos hosszú távú egészségügyi problémák szintén kiválthatják.
 
-Rákkezelések: a kemoterápiás gyógyszerek megváltoztathatják a nyál jellegét és csökkenthetik az előállított mennyiséget. Ez általában átmeneti, a kezelést követően a normál nyálfunkció visszatér. A nyak és a fej sugárkezelése a nyálmirigyeket is károsíthatja – ez is a nyáltermelés jelentős csökkenését okozhatja. A sugárzás dózisától és a kezelt területtől függően a helyzet állandó vagy ideiglenes is lehet.
 
-Idegkárosodás: műtét vagy sérülések idegkárosodást okozhatnak, amely szájszárazsághoz vezethet.
 
-Alkohol és kábítószerek: a cigaretta, a rágó dohány, az alkohol és számos illegális drog csökkentheti a nyáltermelést.
 
-Egészségügyi problémák: a szájszárazság különféle egészségügyi problémák, például élesztőfertőzések, cukorbetegség, Alzheimer-kór, stroke és autoimmun betegségek esetén is jelentkezhet reakcióként.
 
Lehetséges szövődmények
 
A szájszárazság idővel számos problémát okozhat, beleértve a szájfekélyeket, szájban keletkező élesztőfertőzéseket, táplálkozási hiányokat, megnövekedett lepedék-képződést, fogszuvasodást és ínybetegségeket.
 
Ha a szájszárazság jeleit észleljük, fontos egyeztetnünk fogorvosunkkal. Így időben hatékony kezelést kaphatunk, mielőtt bármilyen hosszútávú száj-egészségügyi probléma jelentkezne.
 
László Adrienn
 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.