2020. 03. 12. - 10:40

Számít a szájhigiénia szempontjából, hogyan eszünk

Számít a szájhigiénia szempontjából, hogyan eszünk

A mikroorganizmusok fontossága, melyek testünkön és a testünkben élnek, régóta ismert – kutatók most kimutatták a normál táplálkozás fontosságát az orális és a bél mikrobióta összetételében és egyensúlyában.

Kutatók már korábban felismerték a szervezetünkben és szervezetünkön élő mikroorganizmusok fontosságát – illetve azok egészségünkre gyakorolt ​​komplex, szinergikus hatásait. Most azonban japán szakemberek kimutatták a normális táplálkozás fontosságát az orális és a bél mikrobióta összetételére és egyensúlyára nézve.
 
A Frontiers in Cellular and Infection Microbiology szaklapban megjelent tanulmányban a Tokiói Orvosi és Fogászati ​​Egyetem (TMDU) kutatói arról számoltak be, hogy a normális táplálkozás rendkívül sokat számít a megfelelő baktériumok szájban és bélben történő kialakulásához és fenntartásához.
 
Fontos a szájhigiénia szempontjából, hogy miként eszünk
Fontos a szájhigiénia szempontjából, hogy miként eszünk
 
Testünk az emberi sejtek és mikroorganizmusok szimbiotikus egysége. A mikrobióta messze nem ártalmas, és olyan funkciók létfontosságú modulátora, mint például az emésztés, a hangulat, az alvás és a gyógyszerekre adott reakció, valamint a cukorbetegségre, az autizmusra, az elhízásra és a rákra való hajlam.
 
A stroke után lábadozó betegek gyakran dysphagia-ban szenvednek, egy csövön keresztül kell táplálni őket a száj megkerülésével.
 
„Feltételeztük, hogy a szájon át történő táplálékfelvétel folytatása módosíthatja a szájban és a bélben található mikrobiális közösségek összetételét a csővel táplált betegeknél  - magyarázta Haruka Tohara, a TMDU gerodontológiai és orális rehabilitációs docens professzora. – Ennek teszteléséhez összehasonlítottuk a száj- és a bél mikrobióm profilját az orális táplálékfelvétel újrakezdése előtt, illetve után, nyolc stroke-ban szenvedő betegnél, akik felépültek az enterális táplálkozásból.”
 
Maguk a kutatók meglepődtek, amikor kiderült, hogy az orális táplálékfelvétel újraindítása drámaian megváltoztatta és diverzifikálta mind az orális, mind pedig a bél mikrobiómját.
 
Bár összetételük igencsak különbözik, mindkettő a Carnobacteriaceae család és a Granulicatella nemzetség növekedését mutatta - ez arra utal, hogy a szájon át bejuttatott baktériumok közvetlenül modulálhatják a bélközösséget, befolyásolva ezzel a szisztémás egészséget.
 
Bár az orális mikrobiota változás jelentősebb volt, mint a bélben látható, a metagenomák előrejelzése differenciáltabb utakat mutatott a bélben, különös tekintettel a zsírsav-anyagcserére.
 
„Mindkét mikrobiomban egyszerűbbek voltak és kevesebb hálózatot lehetett megfigyelni, ami egészségesebb szerkezet-átalakításra utalhat – mondta Sayaka Katagiri, a TMDU periodontológiai asszisztens professzora és a tanulmány vezető szerzője. - Ezenkívül a magfajok közötti megváltozott kölcsönhatás a mikrobiomák jobb egyensúlyát sugallja.”
 
Amellett, milyen problémák kapcsolódtak a csövön keresztüli tápláláshoz, a tanulmány egy másik hangsúlyos motivációt nyújt ahhoz, hogy mielőbb vissza kell térni a normál táplálkozásra: a jótékony orális és bél-mikrobióm helyreállítása ugyanis igencsak fontos.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.