2021. 04. 22. - 10:35

Szívfertőzés kockázatát csökkenti a jó száj- és foghigiénia

Szívfertőzés kockázatát csökkenti a jó száj- és foghigiénia

A megfelelő száj- és fogápolás segíthet megelőzni a szívfertőzés esélyét, amelyet a szájban összegyűlő baktériumok okozhatnak.

A rendszeres fogmosás és fogselymezés, a száj általános higiéniája mindennél fontosabb, ha meg akarjuk őrizni egészségünket – mutattak rá a kutatók.
 
Ez még az antibiotikumok szedésénél is lényegesebb, amelyet fogászati ​​eljárásoknál alkalmaznak egyes szívbetegek számára, annak érdekében, hogy megelőzzék a szájbaktériumok okozta szívfertőzést – tudatta a Circulation szaklap az Amerikai Szívszövetség (AHA) új tudományos közleménye alapján.
 
A fertőző endocarditis (IE), más néven bakteriális endocarditis egy szívfertőzés, melyet olyan baktériumok okoznak, amelyek a véráramba belépve telepednek meg a szív belső felében - a szívbillentyűben vagy az erekben.
 
Az antibiotikumok szedésénél is fontosabb a megfelelő fog- és szájápolás a szívfertőzés megelőzésében
Az antibiotikumok szedésénél is fontosabb a megfelelő fog- és szájápolás a szívfertőzés megelőzésében
 
Nem túl gyakori probléma, ám azoknál, akiknél fennáll szívbillentyű-betegség, korábban billentyűműtéten estek át, veleszületett szívbetegségben vagy visszatérő fertőző endocarditisben szenvednek, nagyobb a szövődmények kockázata, ha fertőző endocarditis alakul ki. Az intravénás gyógyszerhasználat szintén növeli a rizikót.
 
A viridans-streptococcus fertőző endocarditis-t (VGS IE) olyan baktériumok váltják ki, amelyek plakkban gyűlnek össze a fog felszínén, az íny gyulladását és duzzadását okozva.
 
A kutatók ezért aggasztónak tartották, hogy bizonyos fogászati ​​eljárások növelhetik ezen állapot kialakulásának kockázatát az erre érzékeny betegeknél.
 
Az új szabályozás a korábbi ajánlásokat erősíti, amelyek szerint bizonyos fogászati ​​eljárások előtt csak négy, szívbeteg kategóriába eső betegnek lehet antibiotikumot felírni a VGS IE megelőzésére - nagyobb ugyanis a fertőzéssel járó szövődmények kockázata.
 
Ezek a betegek a mesterséges szívbillentyűvel vagy a billentyűjavításhoz beültetett eszközzel rendelkezők; azok, akik korábban fertőző endocarditisben szenvedtek; veleszületett szívbetegséggel élő felnőttek és gyermekek; vagy azok, akik szívátültetésen estek át.
 
A 2007 óta vizsgált tudományos adatok, valamint az Amerikai Szívszövetség iránymutatásai alátámasztják a nézetet, hogy a fogászati eljárások során az antibiotikumok korlátozott használata (megelőzés céljából) nem növelte az endocarditis eseteit – ami segíthet leszorítani a túlzott mértékű antibiotikum-felírást.
 
A szigorúbb 2007-es antibiotikumra vonatkozó szabályok óta sincs meggyőző bizonyíték a viridans-streptococcus endocarditis eseteinek növekedésére vagy az általa okozott, megnövekedett halálozásra. A tanulmány szerzői támogatják a 2007-es ajánlást, miszerint csak a legmagasabb kockázatú betegek kapjanak antibiotikumot bizonyos fogászati ​​eljárások előtt a VGS IE megelőzése érdekében.
 
Egy azonban biztos: a viridans-streptococcus endocarditis rossz szájhigiénia és ínybetegség esetén sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki, olyan baktériumok miatt, amelyek a napi rutin tevékenységek elmulasztásának köszönhetők. Ennek az esélye sokkal magasabb, mint hogy fogászati beavatkozás miatt legyen probléma.
 
A megfelelő szájhigiénia fenntartását, valamint a rendszeres fogászati ​​ellenőrzést és ellátást ugyanolyan fontosnak tartják a szakemberek VGS IE megelőzésében, mint bizonyos fogászati ​​eljárások előtt az antibiotikumok szedését.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.