2019. 12. 10. - 10:40

Tiszta fogak - egészségesebb szív?

Tiszta fogak - egészségesebb szív?

Ki hinné? Ha gyakran mosunk fogat, az nem csupán a kellemesebb közérzetről, ápoltságról és szebb mosolyról gondoskodik: a szívbetegséget is távol tarthatja.

Mérsékelheti a szívbetegség, azon belül a szívelégtelenség és a pitvari fibrilláció valószínűségét az alapos fogmosás – derül ki egy új tanulmányból, melyet a kutatók 161 ezer dél-koreai felnőtt bevonásával végeztek.
 
Az alanyok 40 és 79 év közöttiek voltak. Szívelégtelensége és pitvari fibrillációja egyiküknek sem volt a tanulmány megkezdésekor.
 
2003 és 2004 között rutinvizsgálaton vettek rész, melyen életmódjuk is terítékre került – például, hogy milyen sűrűn mosnak fogat.
 
A gyakori fogmosással elősegíthetjük a szívproblémák elkerülését
A gyakori fogmosással elősegíthetjük a szívproblémák elkerülését
 
A résztvevőket ezt követően 10 és fél éven át követték nyomon – ez idő alatt 3 százalékuknál jelentkezett pitvari fibrilláció és 4,9 százalékuknál alakul tki szívelégtelenség. Azoknál viszont, akik napi három vagy több alkalommal mostak fogat, 10 százalékkal volt alacsonyabb a pitvari fibrilláció és 12 százalékkal szívelégtelenség esélye.
 
A mérsékelt rizikó egyéb tényezőktől független volt – kortól, nemtől, anyagi helyzettől, a testmozgástól, szeszes ital fogyasztásától, testzsírtól és olyan problémáktól is, mint például a magas vérnyomás.
 
Az European Journal of Preventive Cardiology szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók kitértek arra, hogy azt ugyan nem vizsgálták, milyen gyakori fogmosás eredményezi a csökkent szívprobléma-kockázatot, az azonban bizonyos, hogy a korábbi tanulmányok alapján a rossz szájhigiénia baktériumok sokasodását eredményezi a vérben, gyulladást váltva ki, mely növeli a szívbetegség valószínűségét.
 
A kutatók szerint azt állítani korai lenne, hogy a fogmosással megelőzhető a szívelégtelenség és a pitvar fibrilláció.
 
A tanulmányt emellett egy országban folytatták le és megfigyeléses vizsgálatnak számít, vagyis ok-okozatot nem bizonyít a fogmosás és a szívbetegség-kockázat csökkenése között – mondta el dr. Tae-Jin Song, a Szöuli Ewha Womans Egyetem Neurológiai Tanszékének vezető írója.
 
A kutatók hozzátették: a gyulladás szerepe egyre nyilvánvalóbb a szív- és érrendszeri megbetegedések terén. Ezért a közegészségügyi stratégiák kidolgozásához intervenciós vizsgálatokra van szükség.
 
László Adrienn
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.