2021. 03. 11. - 10:35

Top 4 ok, amiért elveszíthetjük a fogainkat

Top 4 ok, amiért elveszíthetjük a fogainkat

A fogvesztésnek több kiváltó oka is lehet – melyek egyenes következménye az implantátum készíttetése. Mire érdemes odafigyelni, hogy megőrizzük valódi fogainkat?

Annak, ha valaki elveszíti egy vagy több fogát, számos oka lehet. Négy alapvető dolog van azonban, amely jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy valódi fogainkat el kelljen távolítani, ezért ezen körülményekre nagyon is oda kell figyelni.
 
1.Fogszuvasodás: a fogszuvasodás vezető oka a nem megfelelő tápanyag-bevitel és a helytelen fogápolás. Helyreállító kezelés nélkül a szuvas fog tovább romlik, s állapota végül fogvesztést eredményezhet.
 
Fontos rendszeresen ellenőriztetni fogainkat fogásszal, s félévente megtisztíttatni őket (fogkő-leszedéssel), mert ha kontrollálva vannak, a fogszuvasodás korai jeleit is észre lehet venni. Amennyiben a szuvasodás komoly, szükség lehet implantátumra, különösen a 65 év feletti korosztályban.
 
Bizonyos körülmények között nagy szükség lehet a fogimplantátumokra
Bizonyos körülmények között nagy szükség lehet a fogimplantátumokra
 
 
2.Ínybetegség vagy parodontális betegség: a parodontális betegség az ínybetegség súlyos formája.
 
Amikor az íny nincs jó állapotban, lepedék és a bomlást okozó baktériumok juthatnak be alá, gyulladást okozva. Ez végül az állkapocs és a fogak körüli csontvesztéshez vezethet, a fogak meglazulhatnak, kidőlhetnek, vagy ki kell húzni őket.
 
3.Kor és gyógyszerek: sok, implantátumot viselő betegnek van egészséges foga, vagy egész életében csak kisebb üregek keletkeznek a fogain – de 55 éves kor után gyakoribb a fogvesztés.
 
Azoknál, akik gyógyszert szednek magas koleszterinszintre, szívbetegségre vagy magas vérnyomásra, nagyobb a fogvesztés valószínűsége. Ennek oka az, hogy a gyógyszerek hosszú távú alkalmazása szájszárazságot okoz, s ez felgyorsítja a fogszuvasodás folyamatát.
 
4.Trauma: egy baleset, egy elesés, sérülés károsíthatja a fogakat vagy akár ki is eshetnek. Amennyiben egy fogat nem lehet helyreállítani, természetes formáját és funkcióját visszaállítani, szükséges a fogimplantátum megfontolása.
 
László Adrienn
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.