2019. 11. 12. - 10:35

Top 5 – Fogérzékenység esetén kerülendő ételek

Top 5 – Fogérzékenység esetén kerülendő ételek

Amikor a dentin ki van téve külső hatásoknak, a fogak érzékennyé válnak, hiszen sérül a fogzománc. Ezt megelőzendő, érdemes bizonyos ételek gyakori fogyasztását kerülni. Melyek ezek?

A fogérzékenység kiváltója általában az, hogy a fogzománc károsodik, mivel a dentint fokozottan érhetik a külső hatások. Egyes ételekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a fogérzékenység csökkenjen. Amennyiben bizonyos összetevőkben gazdag élelmiszereket fogyasztunk, elérhetjük ezt.
 
Vannak azonban olyan ételek is, melyeket jobb kerülnünk, ha érzékeny a fogunk.
 
Lássuk, mit érdemes kihagyni az étrendünkből, vagy csupán ritkán fogyasztani.
 
A citrom leve szintén károsítja a zománcréteget nagyobb mennyiségben
A citrom leve szintén károsítja a zománcréteget nagyobb mennyiségben
 
1.Magas savtartalmú ételek: mérsékeljük azon élelmiszerek fogyasztásának a gyakoriságát, amelyek savban gazdagok – ilyen a citrom, narancs, paradicsom, üdítő, savanyúság és szénsavas ital. A bennük levő alacsonyabb pH-szint rontja a fogat védő zománcréteget, s csak súlyosbítja az állapotot.
 
A gyümölcslében szintén egészségtelen mértékben találunk cukrot, amely idővel cukorsavvá alakul.
 
2.Az édesített italok súlyosbíthatják a károsodott fogzománc állapotát. A baktériumok a cukrokon növekednek, s cukorsavat állítanak elő a szájban, melyek feloldhatják a lágyabb és kevésbé ellenálló belső dentinréteget.
 
3.A savanyú cukrok szintén nagyon rossz hatásúak a fogzománcra nézve. Nemcsak sok cukrot tartalmaznak, de hozzáadott savak is vannak bennük, amelyek károsíthatják a zománcot.
 
4.Az alkohol szárítja a szájat és égő érzést okoz. Cukrot tartalmaz ráadásul, amely szintén savas.
 
5.A hideg és meleg italok, valamint élelmiszerek ugyancsak fogérzékenységet váltanak ki. A dentin sok apró, folyadékot tartalmazó csatornából áll. A forró vagy hideg élelmiszerek fogyasztása a folyadékot ezekbe az apró csatornákba küldi, s irritálja az idegeket a fogban, érzékenységet kiváltva.
 
Igyekezzünk tehát kerülni ezeket, ha nem szeretnénk súlyosbítani fogérzékenységünket.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.