2021. 08. 05. - 10:20

Top 5 tipp a nyelvfehéredés kezelésére

Top 5 tipp a nyelvfehéredés kezelésére

Előfordult már, hogy fehér foltokat észleltünk a nyelvünkön? Azon túl, hogy zavaró, észrevehető is lehet. Általában a rossz szájhigiénia az oka. Hogyan segíthetünk rajta?

A fehéressé váló nyelvet gyakran említik „szőrös nyelvként”. Ez az izmos testrész ilyenkor fehér lepedékkel borított, vagy fehér foltokat veszünk észre rajta.
 
Az állapot oka legtöbbször a nem megfelelő szájhigiénia, ami apró, gyulladt, duzzadt dudorokat vált ki, s ezek láthatók a nyelven. A dudorok képesek mikrobák, élelmiszer-maradványok, szennyeződések és akár elhalt sejtek tartogatására is, vagyis a felgyűlt törmelék okozza a fehéres nyelvet.
 
A dehidratáció, a szájszárazság, a láz, a szájpenész, a candida okozta fertőzés szintén fehér nyelvet válthat ki. Ugyanígy, a dohányzás, a lágy ételek túlzott fogyasztása, a nem megfelelő fogmosás és az alkoholfogyasztás szintén hozzájárulhat.
 
A fehér nyelvtől többféleképpen megszabadulhatunk
A fehér nyelvtől többféleképpen megszabadulhatunk
 
Ha olyan tüneteket észlelünk, mint például égő érzés, fogyás, nyílt sebek kialakulása a szájban, bőrkiütések, nyelési vagy rágási problémák, forduljunk orvoshoz!
 
Amennyiben nem ennyire súlyos a probléma, az alábbi módszerekkel kezelhetjük a fehér nyelv- problémát.
 
1.Kurkuma: a kurkuma kurkumin néven ismert vegyületet tartalmaz, amely antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Megakadályozza a szájüregi kórokozók növekedését és segít megszabadulni a nyelv fehérségétől, elősegítve a száj egészségét.
 
A kurkumát és a citromlét egyenlő arányban keverjük össze - dörzsöljük meg vele nyelvünket fogkefe segítségével, majd öblítsük ki a szánkat.
 
2.Fogyasszunk joghurtot: a joghurt tele van L-acidophilus és B lactis baktériumokkal, ezért képes felvenni a harcot a gombákkal, amelyek fehér foltokat képeznek a nyelven.
 
3.Igyunk aloe vera lét: az aloe vera természetes gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal bír, ezért alkalmas a szájüregi állapotok kezelésére - nevezetesen a szájzuzmóéra, amely felelős a szőrös nyelv kialakulásáért.
 
4.Almaecet: az almaecet ugyancsak antimikrobiális jellemzői miatt képes megbirkózni a gombás fertőzésekkel – így a szájpenésszel, ezért megszabadít bennünket a fehér nyelvtől.
 
5.Fogyasszunk áfonyalét: szintén antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik az áfonya leve, mely a szájfertőzéshez vezető kórokozók ellen veszi fel a harcot. Igyuk naponta és segít eltüntetni a nyelvről a zavaró fehér foltokat!
 
L.A.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.