2019. 02. 21. - 10:25

Tudjuk-e, mi tartja a fogainkat?

Tudjuk-e, mi tartja a fogainkat?

A fogak testünk legszilárdabb szerkezetei, de vajon tudjuk-e, mi tartja őket a helyükön? Nézzünk utána, mi van pontosan a szánkban!

A szervezetünk legkeményebb részeinek a fogak számítanak. Mi tartja azonban őket szilárdan a helyükön?
 
Fogaink alátámasztó szerkezeteit együttesen periodontumnak hívják, ezek segítenek azokat a helyükön tartani, táplálni és megvédeni. Felelősek az érintés-érzésért és a fogak által érezhető nyomásért.
 
A fogak a legszilárdabb szerkezetek az ember testében
A fogak a legszilárdabb szerkezetek az ember testében
 
Lássuk azonban részletesen, hogyan épül fel a teljes szerkezet.
 
1.Az íny (gingiva) a szájban egy látható, rózsaszín lágyszövet. Szilárd és egyben rugalmas, texturált felülettel rendelkezik, védő bevonatot képez a csontok és az ún. cement – a gyökér külső rétege – számára.
 
2.Az alveoláris folyamat az állkapocscsont azon része, amely a fogmedret képezi és támogatja. Akkor alakul ki, amikor a fog kitör, előbújik, majd fokozatosan eltűnik, amikor a fogat elveszítjük. Az alveoláris folyamat alakja és mérete nem marad állandó a fogak mozgása miatt.
 
3.A periodontális szalagok a fog gyökerét a csonthoz kapcsolják és számos funkciójuk van. Amellett, hogy tápanyagokat szállítanak a cementbe, csontokba és az ínybe a véredényeken keresztül, de ahhoz is hozzájárulnak, hogy érezzünk a fogakon keresztül.
 
Sokk-elnyelőként is szolgálnak, a rágóerőt a csonthoz továbbítják. Szerepet játszanak a fogak kibújásában is.
 
4.A cement a legkülső réteg, amely lefedi a fog gyökerét. Szilárdabb, mint a csont, de lágyabb a zománcnál és a dentinnél (a fog külső borításánál, ami látható), mely a zománc alatt helyezkedik el. Ez az egyetlen tartószerkezet, amely a fog része.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.