2020. 12. 29. - 10:35

Tudtuk? - Így hat a pezsgő a fogakra

Tudtuk? - Így hat a pezsgő a fogakra

Talán meglepő lehet, de az ünnepekkor oly népszerű pezsgő potenciálisan szintén árthat a fogaknak. Egészségükre is megjelenésükre is negatív hatással lehet.

Az üdítők és egyéb szénsavas italok nem túl előnyös hatásairól már hallhattunk - Hozzájuk hasonlóan azonban a pezsgő is negatívan befolyásolhatja fogainak megjelenését és egészségét.
 
A pezsgő, melyet ünnepekkor gyakran fogyasztunk, különösen a fogak külsejére és a fogzománcra gyakorol rossz hatást, utóbbiakat meggyengíti.
 
Noha a pezsgő többnyire világos színű, fogyasztása idővel a fog elszíneződéséhez vezethet. A teához és más italokhoz hasonlóan, elöl levő fogaink érzik meg leginkább e buborékos alkoholos ital sűrű iszogatását.
 
Idővel a foltok és az elszíneződés nyilvánvalóbbá válik. Ezt a hatást némileg azzal lehet csökkenteni, ha szívószállal isszuk a pezsgőt.
 
Fontos észben tartani, hogy a pezsgő is lehet rossz hatással a fogakra
Fontos észben tartani, hogy a pezsgő is lehet rossz hatással a fogakra
 
Pezsgő és fogszuvasodás
 
Tagadhatatlan, hogy a pezsgő íze kellemes és úgymond „itatja magát”. Egy része az alkohol és a buborékok, ám nagy részben tartalmaz cukrot is, amely a fogszuvasodás egyik vezető oka.
 
Tartsuk tehát észben a gyöngyöző ital fogyasztásakor, hogy cukrot is beviszünk vele a szervezetünkbe. Ez pedig gondot okozhat, ha utána nem ápoljuk megfelelően a fogainkat.
 
A legnagyobb probléma, amely a fogakat veszélybe sodorja, a pezsgő hatására megnövekedett savasság a szájban – melyért a buborékok a felelősek. A pezsgő szénsavat tartalmaz, amely a szénsav telítési folyamat eredménye. A szájban megnő a pH-érték, amely idővel savas eróziót eredményezhet, lágyítva és gyengítve a fogzománcot.
 
Ha a zománc eróziója tovább folytatódik, elhasználódhat, így a fogak alatta ki lesznek téve a dentinnek.
 
Vagyis, lehet pezsgőt inni, de mértékkel. Egy kis gyöngyöző bor is jöhet.
 
Jó ötlet azonban fogyasztásuk után kiöblíteni a szánkat, hogy minél kevésbé tegyük ki fogainkat a negatív hatásnak. Nagyjából 30 perccel később pedig mossunk fogat.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.