2021. 12. 02. - 09:50

Új fogszuvasodás-kezeléseket tesztelnek biofilm-módszerrel

Új fogszuvasodás-kezeléseket tesztelnek biofilm-módszerrel

Fogászati kutatók bebizonyították, hogy a biofilm módszerrel költséghatékonyan lehet tesztelni az új fogszuvasodás-kezeléseket.

A fogszuvasodás szimulációja meglehetősen hasznos: a Saskatchewan-i Egyetem (USask) fogászati kutatócsoportja bebizonyította, hogy a módszer lehetővé teszi a kutatók számára az új kezelési lehetőségek tesztelését, jelentős költségek nélkül.
 
Mint azt a kutatók kifejtették, a fogszuvasodás meglehetősen nagy terhet ró a kanadai társadalomra – milliárdokat költenek évente erre a problémára, ezért sürgős szükség van alternatív kezelési lehetőségek kidolgozására a fogszuvasodás területén. Minderről dr. Walter Siqueira, DDS, Ph.D.,  professzor és dékán akadémikus számolt be az USask College of Dentistry-ben.
 
A kutatócsoport emberi nyál alapú fogászati ​​biofilmet használt a plakk- és fogszuvasodás-képződés szimulálására.
 
Új fogszuvasodás-kezeléseket tesztelnek biofilm-módszerrel a kutatók
Új fogszuvasodás-kezeléseket tesztelnek biofilm-módszerrel a kutatók
 
A fogászati ​​biofilm mikrobák közössége, amelyet úgy termesztenek, hogy azok utánozzák a száj bakteriális környezetét.
 
A biofilmet cukoroldatoknak tették ki – ez pedig a film lebomlását idézte elő, hasonlóan a fogzománc lebomlásához, amelyet üreg, azaz szuvasodás kialakulásakor észleltek.
 
A kutatók ezt követően a fogszuvasodás csökkentéséért felelős fluoriddal tesztelték, mennyire képes reagálni a biofilm a megelőző jellegű kezelésekre, melyeket a fogszuvasodás leküzdésére általában alkalmaznak.
 
A cél annak bizonyítása volt, hogy a biofilmek használata képes megfelelően szimulálni a fogszuvasodást, s fluoriddal kezelve az emberi fogakhoz hasonlóan viselkedik.
 
A tanulmány igazolta, hogy a biofilmes módszer lehetővé teszi az új kezelések pontos tesztelését, anélkül, hogy a fogászati ​​kutatóknak ez jelentős költségekkel járna, a költséges potenciális kezelések ugyanis csak kis mennyiségben tesztelhetők.
 
„Bízunk benne, hogy a modellt világszerte sokat használják majd a fogászati területen dolgozó kutatók, mivel ez az egyetlen hitelesített modell, amely lehetővé teszi a fogszuvasodás megelőzésére vagy kezelésére szolgáló új és drága gyógyszerek értékelését – mondta Siqueira. - A modell validálása óta a laboratóriumunkban ezt alkalmazták, hogy felmérjék a biomérnöki úton előállított nyálfehérjék lehetséges felhasználását fogszuvasodás megelőzésére vagy kezelésére.”
 
A kutatást a Journal of Microbiological Methods folyóirat közölte.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.