2021. 10. 19. - 10:30

Új technika mutatja meg, hogyan károsítja a sav a fogakat

Új technika mutatja meg, hogyan károsítja a sav a fogakat

Új technikát fejlesztettek ki a kutatók annak megértésére, miként károsítja a sav a fogakat mikrostrukturális szinten.

Régóta érdekli behatóbban a kutatókat, hogyan károsítja a sav a fogakat mikrostrukturális szinten. A Surrey Egyetem és a Birminghami Egyetem Fogorvostudományi Iskolája új technikát fejlesztett ki annak megértésére, miként történik mindez.
 
A kutatók az „in situ synchrotron X-ray microtomography” nevű technikát alkalmazták a Diamond Light Source nevű, speciális részecskegyorsító berendezésben - utóbbival a Surrey-i Egyetem szorosan együttműködve dolgozik együtt.
 
A kutatók az elektronokat csaknem fénysebességre gyorsították, hogy fényes röntgensugarakat hozzanak létre, melyeket a dentinminták szkennelésére használtak, miközben azokat savval kezelték.
 
Új technika született annak megértésére, miként károsítja a sav a fogakat mikrostrukturális szinten
Új technika született annak megértésére, miként károsítja a sav a fogakat mikrostrukturális szinten
 
Ez tette lehetővé a csapat számára, hogy tiszta 3D-s képeket készítsen a dentin belső szerkezetéről, mikrométer alatti felbontással (ez a mikrométer ezredmillimétere).
 
A kísérlet 6 órán át tartott, ennek során ezen képek elemzésével a kutatók első alkalommal végezték el időfelbontásos 3D-s vizsgálatot (melyet gyakran 4D vizsgálatoknak is neveznek) a sav okozta dentin mikrostrukturális változásairól.
 
A tanulmány, melyet a Dental Materials folyóirat közölt, kiemeli, hogy a sav különböző sebességgel oldja az ásványokat a dentin különböző szerkezeteiben. A dentin alkotja fogaink nagy részét és a zománcot is támogatja, amely a korona felületét borítja - ezzel is elősegítve a fogak erősségét és ellenállását. Ugyanakkor, a lepedékből származó savak fogszuvasodást okozhatnak, ami befolyásolja a fogszerkezet integritását.
 
A kutatás célja olyan ismeretek kifejlesztése, amelyek új kezeléseket tesznek lehetővé és helyreállíthatják a dentin szerkezetét, működését.
 
„Viszonylag keveset tudunk arról, hogyan károsítja a sav a bent lévő dentint fogaink mikrostrukturális szintjén. Az új kutatási technika ezen változtat, megnyitja annak lehetőségét, hogy azonosíthassuk a fogszövetek védelmének új módjait és az új kezelési lehetőségeket” – mondta el dr. Tan Sui, a Surrey-i Egyetem Anyagmérnöki Főiskolájának előadója.
 
Nathanael Leung, a Surrey Egyetem utolsóéves Ph.D. hallgatója 2021-ben az Orális és Fogászati Kutatások díját is elnyerte. Továbbra is tanulmányozni fogja a dentin rágóerőkre adott mechanikai válaszát, összefüggésben a sav okozta mikrostrukturális változásokkal, valamint a különböző kezelésekre, például tömésekre és koronákra adott reakciókra.
 
A fenti kutatás - Gabriel Landinivel és dr. Richard Sheltonnal - egy folyamatos együttműködés része a Birminghami Egyetem Fogorvostudományi Iskolájában.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.