2022. 02. 15. - 09:45

Valószínűbb a szívbetegségben szenvedő gyermekeknél a rossz szájhigiénia

Valószínűbb a szívbetegségben szenvedő gyermekeknél a rossz szájhigiénia

A szívbetegségben szenvedő gyermekeknél nagyobb a rossz szájhigiénia valószínűsége, mint azoknál, akik nem küzdenek szívproblémákkal – állapította meg egy új tanulmány.

Nagyobb a rossz szájhigiénia esélye azon gyermekeknél, akik valamilyen szívbetegségben szenvednek, összehasonlítva őket azokkal, akiknek nincs szívproblémájuk – mutatott rá egy új tanulmány, amelyet az Amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) jelentése közölt.
 
Az atlantai CDC munkatársa, Karrie F. Downing és kollégái 2016 és 2019 közötti adatokat használtak, hogy összevessék a szájhigiéniát és a megelőző jellegű fogászati ellátás gyakoriságát a szívbetegséggel vagy anélkül élő gyermekeknél.
 
Nagyobb a rossz szájhigiénia esélye a szívbetegséggel élő gyermekeknél
Nagyobb a rossz szájhigiénia esélye a szívbetegséggel élő gyermekeknél
 
Felfedezték, hogy a szívbetegségben szenvedők nagyjából 83, illetve 80 százaléka részesült fogászati ​​ellátásban az előző évben.
 
Összehasonlítva őket az egészséges gyerekekkel, a szívbetegséggel küzdők esetében nagyobb valószínűséggel volt rossz a szájüreg állapota (17,2 százalék a 13,7 százalékhoz képest), vagy a fogak nem megfelelő állapota (9,9 százaléknál volt jellemző az 5,3-hoz képest).
 
Egyéb összefüggéseket is megfigyeltek a szívbetegek körében – például, hogy alacsony a háztartás jövedelme, fennáll értelmi vagy fejlődési fogyatékosság, nem igazán jellemző a gyermek megfelelő ellátása, a jó szájhigiénia ösztönzése.
 
A 6 éves, ennél idősebb, valamint a biztosítással rendelkező gyermekeknél magasabb volt a megelőző fogászati ​​ellátásban részesülők aránya.
 
„Az eredmények olyan stratégiákhoz vezethetnek, mint például a szülők és a páciensek kellő oktatása, valamint a gyermekorvosok, fogorvosok és kardiológusok közötti együttműködés a szívbetegségben szenvedő gyermekek szájhigiéniájának és gondozásának javítása érdekében, különösen a kevesebb erőforrással és értelmi vagy fejlődési fogyatékossággal élő gyermekek körében” – jegyzik meg a tanulmány szerzői.
 
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.